Bölcsész/társadalomtudományi phd-val könnyebb-e az elhelyezkedés, érdemes-e belevágni és a fokozatig eljutni?
Ha szerencséd van mehetsz vele az egyetemre oktatni...
Amúgy ezek a szakok továbbra sem tartoznak a piacképes szakok közé...
Nehogy elkezd!!!!
Tudományos fokozatnak akkor van értelme ha biztosítva van a helyed - családi-rokoni ismeretséggel- egyetemi oktatóként!
Amúgy felesleges pénzkidobás lenne.
Tudományos fokozatokat az ember nem elhelyezkedésért szerez, és nem a pénzkidobást nézi. Akinek ez szempont ne tegye. Fokozatot az ember elhivatottságból szerez. Esetleg a sorrend olyan, hogy elhivatottságból sikerül egy jó kutatóhelyre/egyetemi tanszékre kerülni, ahol az előrelépéshez ez természetes kötelezettség.
PhD nem jobb állás/fizetés megszerzésére való, esetleg lehetséges, hogy ettől kicsit jobban megbecsülnek. De nem biztos, ahhoz még sok más is kell.
Kedves Kérdező, ne vágj bele. Aki ezt a kérdést itt és így teszi fel, csak izzadni fog tőle, és nem kapja meg, amit ettől remél. Mert téveset remél.
Most "megkaptam a magamét". Viccet félretéve, kedves válaszoló köszönöm, hogy írtál. Egyetértek az érveléseddel, hadd írjak neked tapasztalataimról. Eltöltöttem már pár évet a felsőoktatásban és sokszor láttam, hogy olyan emberek ülnek mellettem akik, inkább a diploma miatt és nem tudományos érdeklődésből vannak ott. Ezt nyilván ki lehet találni abból ahogy viselkednek, akár az órákon is, szóval tudnék mesélni vicces vagy inkább tragik(omik)us dolgokat, de a lényeg, hogy bennem azért van érdeklődés.
Nagyon jó lenne, ha nem a pénzzel kellene foglalkozni, mindig arra gondolok, hogy persze önmagamért csinálom, de szüleim anyagi lehetőségei is végesek, egyszer a saját lábamra kell állnom, és nyilván segíteni szeretném szüleimet, családomat és azt a néhány embert aki számít rám(és háziállataimat is).
Épp ezen gondolkozom én is, környezetvédelem-környezettudomány irányban, amit társadalomtudományi karon, szociológiai, humánökológiai képzésként is meg lehet csinálni - vagy természettudományi, esetleg mérnöki karon, bár engem inkább a társadalmi része érdekel, nem pl. a hulladéklebomlás. Lehet feltalálják az újrahasznosítható chipseszacskót, de az ember nem fogja elvinni a gyűjtőig.
Na de ez is Magyarországon abszolút felesleges, nincsenek befolyásos ismerőseim, kilátásom bármilyen értelmes állásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!