Van valaki, aki beszélt már hazai menekültekkel? Van olyan kezdeményezés, aminek részeként lehet velük beszélni?
Én már beszéltem egy menekülttel.
Egy ötgyermekes családanyával. A negyvenfokos hőségben ült gyerekei körében az olvadozó aszfalton. Az járókelők udvariasan elkerülték őket. Az előttem haladó két arab diák is. De az asszony reagált rájuk és mondani akart valami, de a két fiatalember már messze járt.
Megálltam és megkérdeztem angolul, hogy miben segíthetek. El kellett ismételni néhámyszor, mire megértette.
"Maja", vagy valami ilyesmit mondott, majd összeráncolt homlokán látszot, hogy valamin nagyon gondolkodik. Végül felderült az arca és büszkén kivágta:
"Vater". Eltartott egy ideig, amíg felfogtam, hogy vizet kér. Visszamentem a sarki közértbe és vettem egy karton bubimentes vizet. Odavittem nekik.
Miközben a gyerekek a zsugorfóliát próbálták lefeszegetni a palackokról, az asszony ültében előre-hátra hajlongva összetett kezeit homlokához emelve mantrázott valamit, amiből csak annyit értettem - vagy véltem érteni -, hogy "Alla". Időnként jobb kezét elvette homlokától és végigsímította a lábszáramt.
Rohadtul zavarban voltam, és nem tudtam, hogy menjek el onnan. De kínosnak éreztem azt is, hogy csak úgy faképnél hagyjam.
Megpróbáltam beszélgetni vele, miután ivott, de nem volt közös nyelvünk, csak néhány angol szó. Nem tudtam megkérdezni, hogy honnan jött, mert nem értette, mit akarok. Azután az próbáltam kézzel-lábbal-angolsággal kipuhatolni, hogy egyedül van-e a gyerekekkel, vagy a férje is itt van valahol.
"Man", mondta és nyitott tenyérrel mellkasát veregetve mutatta: enyém. Tehát a férje.
"Where, where is he?" (Hol van?) kérdeztem gyorsan.
Torka előtt félreérthetetlen mozdulattal húzta el a kezét. Megroggyantak a térdeim. De még nem volt vége. Végig mutatott a gyerekeken, majd magára bökött. Tehát, ő és a gyerekek... mutató és középső ujjával a szemére, majd elöre mutatott
... látták!!!!
Egy hátborzongató tragédia, három mozdulatban. Elszédelegtem onnan.
Igen, én már beszéltem egy menekülttel.
2-es, megkönnyeztem :'(
én már többször vettem részt ételosztáson. ha még aktuális a kérdés, privátban várom a jelentkezésed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!