Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Nem gondoljátok hogy a mai...

Nem gondoljátok hogy a mai kor társadalma túl nagy jelentőséget adott a pénznek?

Figyelt kérdés
Pedig a pénz csak papír és adat. Ha nem néznénk hogy mennyi pénz áll rendelkezésre és gondoskodnánk róla hogy mindenki kivegye részét a munkából akkor sokkal boldogabb lehetne a világ!
2015. jún. 27. 13:21
 1/4 Vree ***** válasza:

Marhaság.

A pénzkészlet csak annyira azonos a termelt javakkal, amiket nyilván tartunk és jelképezünk vele, mint mondjuk egy szó azzal, amit jelent.

Ennyi erővel azzal is lehetne érvelni, hogy minek nyelv, mert csak elvonja a figyelmet a valódi dologról, inkább mutogasson mindenki.

Persze, lehet mondani, hogy miért nem dobjk el a pénzt, és működünk inkább együtt! Ja, és valszeg az első dolog az lenne, hogy valahogyan mérhetővé tegyük, hogy az együttmködésben ki, milyen, mekkora szerepet vállal, ezért a többiek munkája eredményéből mi jár neki. Azaz a pénz.

2015. jún. 27. 14:09
 2/4 anonim ***** válasza:

"Pedig a pénz csak papír és adat."

Neeemnem, barátocskám. A pénz egy mérőeszköz, annak a mérőeszköze, hogy milyen mértékben van lehetőséged befolyásolni a környezeted és az emberi civilizáció alakulását, fejlődését, vagyis hogy mekkora hatalom összpontosulhat a kezedben, ha tudod használni a pénzt.

"gondoskodnánk róla hogy mindenki kivegye részét a munkából"

Pontosan erre való a pénz: akié, az gondoskodik róla, hogy az is kivegye a részét a munkából, akinek nincs, vagy egyébként nem akarna dolgozni.

A pénz a gazdaság vére, ha keringésben van, akkor jól működik a gazdaság, növekszik a jólét, emelkedik a kényelem mértéke, bővül a lehetőségek köre, nő a létbiztonság, satöbbi-satöbbi. Ahol viszont elszorítják a gazdaság vérkeringését, ott fulladozni kezdenek a gazdaság szereplői, csökken a létszínvonal és a közbiztonság, nő a munkanélküliség és a bizonytalanság mértéke.

Pénz nélkül lehetetlen lenne jól működő gazdasággal rendelkező társadalmat létrehozni, üzemeltetni, főleg nem akkora méretekben, amekkorával jelenleg az emberiség rendelkezik.

2015. jún. 27. 14:18
 3/4 A kérdező kommentje:

Én se azt mondtam hogy szüntessük meg a pénz fogalmát, hanem azt hogy miért ne lehetne belőle sokkal több? Nem nehéz előállítani...

Egyáltalán mi dönti el hogy mennyi pénz legyen forgalomban? Miért ne lehetne belőle sokkal több? Mert akkor infláció követné? Értem...

És ki dönti el hogy mennyi legyen az emberek fizetése? Talán a piac, a kereslet-kínálat, talán az árak? Értem...

És miért van az hogy az egyik országban többet keressenek az emberek, a másikban meg kevesebbet? Mi vagy ki dönti el? Szerintetek véletlen?

2015. jún. 27. 14:59
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Lehet több a forgalomban - akkor kevesebbet is fog érni. Pl a törököknél volt olyan, hogy két és fél millió pénzért lehetett venni egy pohár fantát. Ez átszámítva olyan 300 ft, átszámítva olyan másfél euró volt. Akkor szerinted a törökök hú de jól éltek, az eurót használó német gazdaság meg roskadozott?

A pénznek az értéke közös megegyezéssel kerül megállapításra. Az értéket az emberek (igen, nem csak egy, hanem milliárdok) döntik el. Ha valamiért nagy a kereslet, és kevés van belőle, akkor azért sokan hajlandóak több munkát áldozni a megszerzéséért - tehát több pénzért lesz elérhető, hiszen az eladónak érdeke, hogy minél több munkaórát gyűjtsön be érte. A pénz voltaképpen munkaidővel egyenlő.

Pont ezért nem tudod kiváltani SEMMIVEL. Kitalálhatsz mást, aminek más nevet adsz, de a végeredmény az bizony pénz lesz. Mondhatod, hogy munkaórát nézel mostantól. Akkor nem 200 Ft lesz egy kenyér, hanem 10 munkaperc. De 60 munkapercért már vehetek mondjuk egy üveg bort. Tehát megint pénznél tartunk.

A pénz pedig szükséges. Pénz nélkül csak nagyon primitív, önfenntartó, gyűjtögető társadalmak képesek fennmaradni. Pénz nélkül a kereskedelem egyetlen formája a cserekereskedelem - ami ilyen szolgáltatás és árumennyiségnél nem működik. Én pl programozó vagyok, jelenleg egy utazási irodánál. Tehát kvázi nem állítok elő fizikai értéket - de nekem hála az emberek el tudnak menni nyaralni. Ezért mit adjanak nekem? Nekem, akivel nem is találkoznak? Minden nyaralni menő küldjön be a cégnek 100kg búzát, és akkor én az alapján havonta kapok 200kg búzát? És ha akarok venni a gépembe egy új alaplapot? Addig megyek, amíg találok valakit, aki búzát akar alaplapért? Amint látod, a cserekereskedelem már ilyen egyszerű szinten sem lebonyolítható - most képzeld el ugyanezt multinacionális cégek esetén. Akarsz venni egy autót, például...

Amit te akarnál, az a kommunizmus. Ami (nagyrészt) egy csodálatos eszme. Érzések nélküli gépek számára, például. A kommunizmus akkor tudna megvalósulni, ha eljutunk például a Star Trek szintű technológiáig, amikor energiából mindenből korlátlan mennyiséget elő tudunk állítani, bárhol, bármikor. Akkor megszűnik a pénz értéke. De az a baj, hogy az ember (és MINDEN élőlény) eredendően LUSTA. Egyszerűen erről szól az élőlények működése - a legnagyobb hatékonyság a legkevesebb energiabefektetésével. Ezen mi, elvileg, túl tudnánk lendülni - de az az igazság, hogy még nem tart ott az emberi társadalom. Egyszer minden bizonnyal eljutunk oda, de ahhoz még technikailag nagyon-nagyon-nagyon sokat kell fejlődnünk.

Jelenleg az embereket motiválni kell. Van egy szűk kisebbség (én oda tartozónak tartom magam), aki azért dolgozik, mert egyszerűen szereti a munkáját, fejlődni akar. Én abbahagyom a munkámat, akkor itthon ugyanazt folytatom, mert élvezem. De, sajnos, én a szerencsés nagyon kisebbség közé tartozom, akit azért fizetnek, hogy a hobbiját végezze. DE szerinted a bolti eladók közül hányan vannak olyanok, akik azért állnak ott nap mint nap, szívva a hülye ügyfelekkel, mert élvezik? Kétlem, hogy sokan volnának... Ha nincs motiváció, hogy dolgozzon, akkor okés, ő nem dolgozik. Te nem tudsz kajához jutni? És mi van a kaját előállító farmerrel? Belőle is van biztos, aki az élvezetért (is) csinálja a munkáját, de rengeteg, aki csak azért, mert élni akar. Ha ő is abba hagyja, mert nincs kedve, akkor te meg én, meg a boltos szépen és vidáman éhen halunk.

És lássuk be: sokan vagyunk kevés helyre, hogy mindenki álmai munkáját csinálja - pláne, hogy rengeteg embernek az az álmai munkája, hogy egész nap ül, esetleg vásárol, esetleg vég nélkül zabál, amíg fel nem fordul. Őket ki látja majd el?

Megfelelő gépiesítéssel végülis megoldható lenne, bizonyos keretek között - például a népesség drasztikus csökkentésével, hogy a jelenlegi erőforrások közel vég nélkül álljanak rendelkezésre. De ez több milliárd ember halálát (sőt, szerintem az emberiség rövid kihalását) jelentené...

Szóval - mondj jobbat!

2015. jún. 27. 21:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!