Mit csinált Széchenyi 1833-ban? És hol halt meg? Az első gőzhajó honnan hova tette meg az útját?
Figyelt kérdés
2010. febr. 26. 13:45
1/10 anonim válasza:
ajánlom figyelmedbe a www.google.hu oldalt! nagyon hasznos!
2/10 anonim válasza:
Széchenyinek régi vágya volt, hogy megnyissa a Dunát a kereskedésnek, egészen a Fekete-tengerig. 1830. június 24-én indult kíséretével saját hajóján szemleútra, hogy a Duna folyását tanulmányozza és a szabályozás nehézségeiről saját tapasztalatai útján győződjék meg. Ez útnak, mely Pesttől Konstantinápolyig tartott, Orsova, Galac, Konstantinápoly, hazatérőben Pozsarevác (ahol Milos hercegnél időzött), Szendrő, Belgrád voltak nevezetesebb pontjai. Útközben Bujukderéből tudósította József főherceg nádort megtett útjának céljáról, és felajánlotta szolgálatait egy, a Duna végig hajózhatóvá tételére vonatkozó javaslat előterjesztésére. 1833. június 20-án meg is kapta erről a nádor megbízását, és ettől kezdve mint királyi biztos, tíz éven át vezette a munkálatokat. Ez év július 8-án indult el újra, és 29-én kezdte meg Orsovánál a sziklarepesztést, és bár az eszközök elégtelensége, valamint a török kormány akadékoskodása miatt lassan haladhattak, 1834-re már egy Argo nevű hajóval átkelhettek. Közben (1833. szeptember 3.) egy gőzhajóval, amely a Tiszán az első volt, Szegedre is elhajózott, ahol nagy lelkesedéssel fogadták.
3/10 anonim válasza:
Sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi István (Bécs, 1791. szeptember 21. – Döbling, 1860. április 8.) politikus, író
4/10 anonim válasza:
kb 10 másodpercembe került megtalálni, úgyh te nagyon szánalmas kis p*csa lehetsz, tudom, hogy erre azt fogod írni, h nem is neked kell hanem az ismerősödnek, de akk is szánalmas vagy -.-
5/10 anonim válasza:
1833-ban írta meg a Világ című művét.
7/10 A kérdező kommentje:
de nekem kellett és elég mocskos szád van!
2010. febr. 26. 16:40
8/10 anonim válasza:
Ha Széchenyi is érdekel, nem csak ez a pár kérdés a "házi feladathoz", akkor ajánlom figyelmedbe a Hídember című filmet! Nekem tetszett:)
9/10 A kérdező kommentje:
köszi!!
2010. márc. 5. 10:10
10/10 anonim válasza:
Én viszont a Hídembert nem ajánlom, eléggé aktualizált film lett belőle (attól még persze lehet szórakoztató, csak nem feltétlenül venném szó szerint azt, ami benne elhangzik), úgyhogy én is inkább a google-t ajánlanám figyelmedbe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!