Milyen könyvekben olvashatok a szabad akarat témájáról? Írók, filozófusok, aki erről írtak?
szabad akarat nincsen, ez tény (vajon hány ember csinálja azt amit ténylegesen akar vagy akart??)
amit a filozófusok írnak/írtak az csak egyfajta elmélkedés és személyes vélemény/tapasztalat fejtegetése
mindent a genetika (tehát az egyén személyes adottságai) és a körülmények (amelyek meghatározzák, hogy ezek az adottságok menyire tudnak kibontakozni) határoznak meg
persze vannak dolgok amelyeket nagyon erős elhatározással el lehet érni, ha ezek nem gén-függők (tehát az egyén saját adottságaitól függetlenül léteznek/létezhetnek)
ilyenek pl. a képességek nagy része, mert ezek fejleszthetők/tanulhatók
# 1 vok
amúgy egy 21. századi modern filozófuspalánta vagyok
az angol wikipedia általában nagyon jó alap:
# 4
én sem hiszek a determináltságban, mert ez egy mítosz, de az emberek nagyon nagy részére ez sajnos nem igaz (azaz h ők hisznek ebben)
de a célok eléréshez elszántságra és nagy akaraterőre van szükség, ami valljuk be inkább a kevesekben van meg mint a többségben (ezért vannak kevesebben azok akik magasabb társ-i rétegben vannak (gazdagok, sikeresek, stb...)--de ez globális szinten is így van, ezt statisztikák támasztják alá
igen, valóban természettudományos következtetés, fizikus vagyok elsősorban, de a filozófia volt a mellékszakom, effelé is kacsintgatok mostanság, jelenleg ezt tanulmányozom szakszemináriumok keretében
a filozófia tul.képpen filozófiai okfejtés: emberi tapasztalások azaz percepciók összessége, észleletek és tapasztalások összesítése
van egy ismerősöm, mindenáron táncos akar lenni, de sajnos csípőficama van, és ez így is marad nála örökre, és emitt nem tud az lenni aki akar.
itt vajon a szabad akarat vagy a genetika/körülmény játszanak????
ez akkor saját akarat vagy determinizmus???
mert érdekelne a válasz :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!