Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Ferenc József az 1. világhábor...

Ferenc József az 1. világháború idején még tényleg azt hitte, hogy a poroszokkal háborúzik?

Figyelt kérdés
Egyetemen hallottam egy proftól. Ez tényleg így volt? :D

2014. okt. 15. 15:53
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Hát, én nem voltam ott, nem ismerem a kontextust, amelyben elhangozhatott egy ilyen mondat, de csak úgy tudom elképzelni, hogy viccből mondhatta csak, amit te nem érzékeltél, ezért szó szerint vetted a mondatot.

Természetesen nem képzelte ezt Ferenc József, mert ha ezt képzelte volna, akkor elmebetegnek kellett volna lennie, ami biztosan nem volt. De minimum leváltották volna a császári trónról, ahogy az elődjét, a gyengeelméjű Ferdinánd császárt is leváltották pont egy válságos, háborús időszakban.

2014. okt. 15. 17:22
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Az I. vh. idején már rég nem voltak "poroszok" abban az önálló állami értelemben, ahogy pár évtizeddel korábban, amikor még tényleg háborúzott velük. (lásd. Königraetzi csata)

És ez Ferenc József is tudta.

2014. okt. 15. 18:19
 3/3 anonim válasza:

A szenilitás csodákra képes:) Ferencjóska 84 éves volt '14-ben, és az ilyen öreg emberekkel már elõfordul ilyesmi. Az almai csatában a brit parancsnok Fitzroy Somerset, Raglan 1. lordja például szentül hitte, hogy a franciák ellen harcol, pedig õ még csak 66 éves volt akkor:) (Geoffry Reagan: Hadászati balfogások vagy Katonai anekdoták, már nem emlékszem melyik.)

Amúgy nem hiszem, hogy Ferenc József annyira szenilis lett volna, hogy huzamosabb ideig egy ilyen téveszmében megmaradjon, valószínûleg csak összezavarodott egy pár percre, és valóságnak hitte a régi emlékeit, motyogott maga elé valamit, és már meg is született az anekdota:)

Persze az is benne van a pakliban, hogy az egész csak jól hangzó kitaláció, ezt csak úgy tudnánk eldönteni, ha ismernénk a profod forrását. Nem tudnád megkérdezni tõle, hogy hol olvasta ezt?

2014. okt. 15. 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!