Melyik magyar írónak adnátok Nobel-díjat?
Figyelt kérdés
2010. jan. 15. 17:51
1/23 anonim válasza:
Szabó Magda
igaz ez posztumusz lenne:O
3/23 A kérdező kommentje:
Utolsó válaszolónak: eredetileg azt a kérdést akartam feltenni Esterházy Péternek adnátok-e Nobel-díjat. Örülök, hogy van aki igen.
2010. jan. 15. 18:10
4/23 A kérdező kommentje:
Esterházy Péter sokkal inkább megérdemelte volna a Nobel-díjat, mint Kertész Imre szerintem
2010. jan. 15. 18:11
5/23 anonim válasza:
Én már korábban is Esterházy Pétert említettem egy hasonló kérdés kapcsán.
Ő egy eredeti, írói vénával és költői lélekkel megáldott zseni. Ha valaki, akkor ő Magyarországon mindenképpen kiérdemelte, hogy minél előbb megkaja a Nobel-díjat. Érzésem szerint meg is fogja kapni.
6/23 anonim válasza:
Kétlem sajnos, hogy megkapná. Kertész is sokkal inkább a könyv témája miatt kapta a díjat, mint az irodalmi érték alapján.
7/23 A kérdező kommentje:
Én Kertész Imrét nem tartom jó írónak. Nagyon kevés szót használt a könyve megírásához. Stilisztikailag és tartalmilag sem jó a Sorstalanság. Viszont Esterházy Péter számára nem korlát a magyar nyelv, hanem egy híd, amin átsétál. Ő mondta egyszer én nem akarom használni a nyelvet, még kevésbé megismerni azt. Valami olyasmit csinált a nyelvvel, ami őelőtte teljesen ismeretlen volt, sem elődje, sem utódja nincs a magyar irodalomban. Nem tudom mi lenn a jó szó az ő nyelvi játékaira. Nekem egy kedvenc idézetem a Hrabal könyvéből: "Maga egy ázesz pónem. Maga engem ne revolverezzen velem." Sokszor azt hitte, hogy az apja Sonny Boy Williamson, illetve, hogy Sonny Boy Williamson az apja. Próbálja meg valaki ezt utánozni. Lehetetlen. A vendégszövegek és intertextusok beemelése a művébe, szintén fantasztikus stilisztikai bravúr.
2010. jan. 15. 18:42
8/23 anonim válasza:
Egyetértek, azt hiszem, kevés író tudott ilyen különleges nyelvezetet kialakítani. Talán még Pilinszkyt tudnám felhozni, esetleg Márton Lászlót, de számomra azok néhol mesterkéltnek hatottak Esterházynál annyira természetesnek tűnik a szavak játéka, hogy azt hiszem, tényleg megérdemelné.
9/23 anonim válasza:
az azért túlzás h.Kertész Imre nem jó író...nektek Eszterhází tetszik jobban.ez szubjektív.sztem
10/23 anonim válasza:
*Eszterházy
bocsi az előbb véletlen ment el a fél válasz.:O
szóval az szubjektív vélemény,h.Eszterházyt jobban szeretitek.én spec.kedvelem Ketész stílusát-
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!