Mi volt az első esemény a történelemben, aminek az évszámát pontosan tudjuk? És mikor volt?
A kérdés fizikai fájdalmat okoz, de nem leszek bunkó, megpróbálom a sírógörcsbe hajló indulataimat jókedvvé alakítani.
Egyik szaktársam szemináriumon egyszer azt mondta, hogy Kr. e. 1740-ben vetettek először búzát. Erre a tanár megkérdezte, hogy ugye október 8-án, este 5 és 6 óra között, nem?
Magyarul nem érzed a kérdésed lehetetlen, irracionális és létjogosulatlan voltát?
Nem értem mire célzol.
Azt kérdeztem, hogy mi az az esemény, amiről pontosan tudjuk hogy mikor volt. És mi az, amire nem pontosan, de a hibahatár elenyésző.
Pl. tudjuk hogy Drakón Kr. e. 621-ben írta a törvényeit. Tudjuk, hogy II. Ramszesz Kr. e. 1279 és 1213 között uralkodott. Tudjuk, hogy a II. uri dinasztia Kr. e. 2004-ben bukott meg (plusz-minusz öt-tíz év).
Tudjuk, hogy a megiddói csata (ami az első részletesen leírt csata a történelemben) Kr. e. 1457. április 25-én történt.
De mi az első, amit pontosan tudunk?
Bocs első, de én sem értem.
Talán az időszámítás hiányára gondolsz? Vagy mire??
Pontosan. Ezt kérdezem.
Bár ez egy kicsikét pontatlan.
Mert van olyan, amit anno nem jegyeztek fel, hogy ma ez és ez a nap van, de a szövegkörnyezetből, az utalásokból felállítható egy függő kronológia, ami valahol beilleszthető az abszolút kronológiába és így kiszámítható, hogy pontosan mikor volt.
Tehát lejegyezték, hogy ez húsz évvel A esemény után történt, ami három évvel B esemény után volt, ami pedig tíz évvel C után. Azt tudjuk hogy C mondjuk Kr. e. 1342-ben volt, tehát akkor akkor B Kr. e. 1332-ben, A Kr. e. 1329-ben, a kérdéses esemény pedig Kr. e. 1309-ben.
Ja hát ez az, hogy ilyen "leső évszám" nem létezik...(csak nagyon halkan, zárójelben, hogy már maga az időszámítás is egy nayon relatív dolog és csak hozzávetőleges, viszonylagos)....
Az első évszám, amit feljegyeztek....és kik? És mikor? És mit tekintesz feljegyzésnek?
Ez nem szőrszálhasogatás, de egy docens is kb. hasonló kérdéseket tenne fel (velünk megcsinálta).....még egyszer bocsi, de ennek a kérdésnek történetileg semmi értelme
És milyen docens? Filozófus? Hagyjál békén!
Nem szőrszálhasogatás? De igen, az.
Feltettem egy egyszerű kérdést. Az már téged minősít, ha nem érted meg.
De azért megpróbálom még egyszer elmagyarázni.
Azt az eseményt keresem, amely előtt egyetlen olyan esemény sincs, aminek az időpontját a mai tudomány pontosan meg tudná mondani (év pontosságra gondolok). Az lényegtelen hogy milyen időszámítás szerint, mert az az esemény ugyanakkor volt hogyha keresztény időszámítással nézzük, mintha muzulmánnal, csak más évszámmal jelölik.
Nem létezik első? Ez mekkora marhaság már?
Kik jegyezték fel? Valószínűleg akik ott voltak.
De miért kell mindenből filozófiai kérdést csinálni?
Ha megkérdezem mi az a tehén, akkor is így válaszolsz?
"Ja hát ez az, hogy ilyen "leső évszám" nem létezik"
Kezdem érteni. Te súlyosan el vagy tévedve.
Nem az "első évszámra" kérdeztem rá, hanem az első eseményre a történelemben, aminek az évszámát (évre) pontosan ismerjük.
Szövegértés alapfok.
Ezek után azt is kétségbe vonom, hogy általános iskolába jártál. Nem hogy egyetemre
Na jó. Akkor úgy tekintek rád, mint egy agyilag zokni óvodásra, és mindent a szádba rágok.
Az időszámítás az, amikor valamikor a történelemben veszünk egy fontos eseményt. Akármit. Többnyire a vallásunk alapítását, az alapító születését, vagy a világ (vallásunk szerinti) teremtésének/keletkezésének időpontját és elnevezzük 1-nek. Vagy első évnek.
Ez után minden eseményt, amit ismerünk, ehhez a ponthoz viszonyítunk időben.
Ha valami húsz évvel később történt, az az időszámítás szerinti 20. év eseménye. Ha három évvel előtte, akkor az az időszámítás előtti 3. évé. Vagy definiáljam neked az évet is?
A kérdésem az, hogy melyik az az esemény, amelyikről bizonyosan állíthatjuk, hogy a mai naptól számítva a legrégebben történt, de már tudjuk hogy pontosan hány éve. Ez lehet egy csata, egy ember születése, egy uralkodó trónra lépése vagy valami hasonló. Az ilyesmik emléke őrződött meg leginkább. És ezen esemény, amiről tudjuk, hogy pontosan hány éve történt, milyen messze van (feltételezhetően negatív irányban) az időszámításunk kijelölt 0 pontjától.
Így már világos?
És most vegyük viszonyítási alapnak a keresztény időszámítást (mivel Magyarországon ez a hivatalos(, melynek kezdőpontja Jézus születésének feltételezett dátuma.
Most már hajlandó lennél a kérdésemre válaszolni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!