Hallottatok már erről a "kutatásról"?
1-2 évvel ezelőtt olvastam egy rövid cikket egy felmérésről,miszerint 10 emberből(katonából) 9 nem tudja elsütni a fegyverét,ezzel megölvén egy másik embert(most csak mondtam egy hasra ütés szerű számot,de a lényege hasonló volt)
Ismered/láttad már ezt a cikket?Ha igen,meg tudnád mutatni?
A cikket nem ismerem, de elolvasnám, mert érdekel, mi volt a kutatás pontos tárgya.
Valóban kevés ember van, aki csak úgy viccből lelőne egy másik embert. Külső nyomásra ez változik. Mondjuk közvetlen életveszély. Ha tudod, hogy vagy te, vagy ő, akkor a túlélési ösztön azt diktálja, hogy te úszd meg. Katonáknál ott a parancs, megtagadás esetén hadbíróság, szóval lőni fog, hogy magába ezt hogy rendezi, az az ő dolga, de lő, elvégre arra képezték ki.
Én inkább az ellenkezőjét feltételezem. Olvastam a specnazról, ez egy orosz különleges alakulat. Egy tagja leszerelt és 1-2 hónap múlva kérvényezte a visszatérését, mert egyébként megölne valakit. Egy sokat látott, sok embert megölő katonát nem lehet csak úgy visszaengedni az életbe. Rengetegen nyilatkozták, hogy nem találják a helyüket.
Igen, biztos vannak páran, akik nem lőnének, ezeket az embereket a sorozáson/jelentkezésen próbálják kiszórni. Egy katona biztos lőne ha kell, elvégre arra van kiképezve.
Ez S.L.A Marshall dandártábornok, amerikai hadtörténész Men Against Fire: The Problem of Battle Command (1947) című könyvében szerepel (bár nem pont ezekkel a számokkal), aki a második világháborúban a gyalogos haderő hatékonyságát vizsgálta.
Később kiegészítette vizsgálódásait a koreai és vietnámi háború tapasztalataival. Végül arra jutott, hogy 100 emberből kb. 15-20 az aki célzott lövést ad le az ellenségre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!