Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A latin 'fides' (hit) szónak...

A latin 'fides' (hit) szónak van vmi köze a párthoz?

Figyelt kérdés

2014. febr. 27. 20:14
 1/6 anonim ***** válasza:
81%

Nincs semmi köze, eredetileg a FI_atal DE_mokraták SZ_övetsége névböl lett betüszóként összeállítva.

Az, hogy idöközben se nem fiatalok, se nem demokraták, más kérdés. (Meg szerintem nincs olyan köztük, aki ismerte volna ezt - vagy bármely másik - latin szót)

2014. febr. 27. 20:18
 2/6 anonim ***** válasza:
60%
én úgy tudom, a fidesz a fiatal demokraták szervezetének mozaik szava. szerintem véletlen egybeesés, habár a fidesznél ezeket sose lehet tudni. lehet tetszett nekik ez a szó és kitaláltak rá valamit.
2014. febr. 27. 20:19
 3/6 anonim ***** válasza:
80%
Kinézem belőlük, hogy úgy választották meg a párt nevét, hogy a rövidített név erre a latin szóra utalhasson.
2014. febr. 27. 20:30
 4/6 anonim ***** válasza:
Szerintem meg - angol mintára, ahol minden mozaikszót úgy választanak meg, hogy más értelmes szóval egyezzen a hangalakja - szándékosan választották úgy, hogy egybeessen a Fiatal Demokraták Szövetsége mozaikszavával. Ezt erősíti az a tény is, hogy a párt neve még véletlenül sem FDSz betűszó lett, ahogy minden mást szokásos rövidíteni, hanem az első két szóból 2-2 betű, a harmadikból pedig egy.
2014. febr. 27. 20:49
 5/6 anonim ***** válasza:
A jogászlatint felhasználva úgy alkották meg a párt nevét, hogy lehessen így rövidíteni.
2014. febr. 28. 21:05
 6/6 anonim ***** válasza:

Hát persze! Nem kell ahhoz különösen műveltnek lenni ám, hogy valaki észrevegye, ha nem azt monjuk alakuló pártunkra, hogy "efdéesz", hanem azt, hogy "fidesz", az jobban hangzik és latinul is jelent valamit.

Itt már sokan nem emlékezhetnek rá, de a fidesz egy liberális, demokratikus értékek iránt mélyen elkötelezett, okos és szimpatikus fiatal értelmiségiekből alakult párt volt. A 90-es évek elején azonban kiderült, hogy politikai mozgástér inkább a mérsékelt konzervativ jobb oldalon van, jelentős szavazóbázist az MDF-ből kiábrándultak jelentenek. Ezért eredeti elveiket feladták, és a politikai pragmatizmus jegyében hirtelen konzervativokká váltak. Persze egy csomóan ki is léptek akkoriban.

2014. márc. 2. 16:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!