Babszi04 kérdése:

Tárgyi vagy alanyos?

Figyelt kérdés

főztem,olvastak volna, aludna, olvasni fogják , sepregetnek.

Alanyi vagy tárgyas a ragozása az alábbi szavaknak és hogyan tudom eldönteni ? :)

2014. jan. 29. 17:43
 1/1 anonim ***** válasza:

Ezeket úgy is szokás volt nevezni régebben, hogy határozott és határozatlan ragozás.

A határozottnál (= tárgyas) a cselekvés egy (vagy több) _meghatározott_ tárgyra irányul. Például "meghallgatom a dalt/dalokat".

A határozatlannál (= alanyos) a cselekvés egy (vagy több) _nem meghatározott_ tárgyra irányul. Például "meghallgatok egy dalt" vagy "meghallgatok néhány dalt".

Figyeld meg, hogy a határozottnál a tárgy előtt határozott névelő áll (a, az), a határozatlannál pedig határozatlan (egy).

Tehát a határozottnál nem kell kifejezetten, konkrétan megnevezni a tárgyat (a példámban a dal(ok) címét), így is határozott tárgyunk van.

Jobban érezhető ez a határozottság, ha mutató névmással egészítem ki a mondatot: "meghallgatom ezt a dalt / ezeket a dalokat" vagy "meghallgatom azt a dalt, amit tegnap hallottam a rádióban" stb.

Na, akkor most olvasd át még egyszer, értelmezd, figyeld a kulcsszavak jelentését és a közöttük fennálló összefüggést, plusz az igevégződéseket...

És most te jössz, sorold be a szavaidat, írd le ide kommentben, később visszajövök megnézni, hogy jó-e. :)

2014. jan. 29. 20:27

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!