Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Azoknak, akik filozófiát...

Azoknak, akik filozófiát tanulnak: nem éreztétek azt, hogy?

Figyelt kérdés

Inkább azoknak szólna a kérdés, akik azért mentek erre a szakra, mert valóban érdekelte őket a téma, még mielőtt az egyetemre jelentkeztek volna. Akiket csak úgy odasodort a szél, az annyira nem kompatibilis ezzel a kérdéssel.

Tehát az volna, hogy nyilván olvastatok filozófiai cikkeket, könyveket, irományokat még gimiben vagy a líceumi évek alatt, illetve bármikor egyetem előtt, és aztán elhatároztátok, hogy erre a szakra fogtok menni, mert nagyon megtetszett nektek.

De amikor elkezdődött az egyetem és olvasni kezdtétek a tananyagot, átlapoztátok a leckéket és rájöttetek, hogy miből is áll az egész, mit várnak el tőletek stb., akkor mintha elvesztlődött volna maga a dolognak a varázsa, mintha egy teljesen….kategorizált, nyers és rugalmatlan művelődésbe ástátok volna bele magatokat, amely már egyáltalán nem arról szól, amiről a nyitott és spontán filozófiai elmélkedésnek szólnia kellene.

Egyáltalán van-e értelme az akademizált filozófia művelésének ezen szemszögből nézve ?

Szívesen várok minden jellegű véleményt !

2014. jan. 10. 12:12
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Engem nagyon érdekelt a filozófia, sőt ma is érdekel, de már a középiskolában is gyanús volt, és a főiskolán teljesen beigazolódott, hogy a filozófia mint "tudományág" egyáltalán nem az én világom. Mondjuk én elsősorban informatikus voltam szóval csak ilyen kiegészítő tárgyakként foglalkoztam filozófiával.

Túl sok definíció, izmusok, évszámok, emberek, meg túl erőltetett az egész. Meg a középkorig még viszonylag oké, bár ott is túl korlátozott, meg öncélú, de utána már ilyen naggyon nagyon elvont, csakazért hogy valami újat mondjak, meg sokszor mintha csak ilyen irodalmi értéke lenne az irományoknak. Persze lehet csak én vagyok túl egyszerű ember.

Manapság már úgy vagyok vele, hogy nem keresem konkrétan a filozófiát, egyszerűen az élet minél több területéről szerzek információkat, és úgy építem tovább a világképem. Kocsmákban beszélgetések, tudományok, politika, ilyesmi.

2014. jan. 10. 13:35
 2/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod !

Igen, nagyjából egyetértek azzal, amit írtál. Nekem is túlzottan erőltetettnek és korlátoltnak tűnik az egész, de nem akarok csak a negatív oldalára hajlani a dolognak, hátha valaki megmutatja nekem egy másik nézőpontból is ezt.

Értem én azt, hogy az egyetem mégiscsak egyetem és nem abból áll, hogy pipázgatunk a naplementében, de valahogy mégis túlzottan ridegnek tűnik az egész megközelítés , a filozófia meg pont az a tantárgy, amelynek nem erről kellene szólnia.

2014. jan. 10. 14:20
 3/8 anonim válasza:
én direkt nem mentem ilyen irányú egyetemre, én imádom a filozófiát(leginkább az ókori görög), de egyetem előre láttam, hogy évszámok magolása és olyan emberek életének a magolása lesz a fő mozzanat, amire kíváncsi sem vagyok(csak mint középsulis irodalom, nyelvtan, történelem), tehát megmarad szabadidejű elfoglaltságnak.
2014. jan. 10. 16:59
 4/8 A kérdező kommentje:

#2 - Köszönöm neked is a választ. Nagyjából egyet mondasz az elsővel és én is csak ugyanazt tudom visszaigazolni, hogy az én aktuális meglátásom is ezzel egyezik meg ( sajnos ) .

Hátha vannak pozitívabb példák is :).

2014. jan. 10. 17:18
 5/8 2xSü ***** válasza:
100%

Amit tanítanak az nem igazi filozófia, inkább afféle filozófiatörténet. Elég száraz és csak ettől nem leszel tőle filozófus az, aki tanulja. Én azt gondolom, az a valódi filozófus, aki képes a világ lényegi dolgairól kérdéseket feltenni, és képes magának válaszokat is adni rá, keresi ezeket a válaszokat, miközben fejlődik, változik. Ha ez így van, akkor az a tetteiben is meg fog mutatkozni. A valódi filozófia gyakorlati dolog. Ez az, ami filozófussá teszi az embert, akár szervezett keretek között tanul vagy tanult, akár nem.

Persze nem kell feltalálni a spanyolviaszt. Sokat segít a saját válaszaid megtalálásában az, hogy mit gondoltak, mondtak előtted nagy gondolkodók, filozófusok az élet valóban lényeges dolgairól. Tehát filozófusokat olvasni nagy segítség lehet. Mondjuk úgy, le tudja rövidíteni azt az utat, amíg valóban jó válaszokat nem kezdesz adni önmagadnak. Segít más szemszögből látni a világot, segít bizonyos felismerések megélésében.

Mint írtam, a mai oktatás inkább filozófiatörténet. De akiben megvan a valódi filozófus véna, az sokat tanulhat belőle. Megismerkedhet különböző irányzatokkal, filozófusokkal, művekkel, amit aztán tud később tanulmányozni, a benne leírtakat magáévá tenni. Megismeri ezek egymáshoz való viszonyát, képes afféle rendszerben látni az egészet. Az, hogy Platón pontosan mettől meddig és hol élt, az egy dolog. Az sem feltétlenül lényegtelen, hiszen segít elhelyezni őt korban, időben, hogy milyen világban írta azt, amit írt, milyen hatások érték őt és azt a világot. De a fő kérdés, hogy mit írt Platón. Ezt úgy elmondják címszavakban, esetleg összehasonlítva más művekkel, gondolatokkal. De nem fogják veled olyan szinten megismertetni, hogy magad is megéld ezek tartalmát. Már csak azért sem, mert ez mindenkinek más úton történik.

Másik oldalról külön választanám a filozófust a filozófia tudósától. Az előbbi inkább egy életforma, egy gondolkodásmód. Az utóbbi inkább a filozófia különböző ágainak, eszméinek, elveinek valamiféle rendszerbe foglalása, megadva hozzá a különböző szakszavakat, megnevezéseket. A kettő nem feltétlenül jár kéz a kézben. Lehet valakinek hatalmas adat jellegű tudása a témáról, miközben maga nem válik jobb emberré, nem fejlődik, nem lesz bölcsebb. Illetve lehet, hogy valaki afféle józan paraszti észként egyre bölcsebbé válik, de nem ismeri túl nagy mélységben a különböző filozófiai irányzatokat, filozófusokat, műveket.

Szóval a filozófiaoktatás ma nem filozófusokat csinál a tanulókból. De aki filozófussá akar válni, annak hasznos lehet az oktatás jelenlegi formája is.

2014. jan. 10. 18:10
 6/8 anonim ***** válasza:

Adios!

Én Miskolcon végeztem a filót...előtte még középsuliban sem ismertem, csak megtetszett és elvégeztem. Ki mondja,hogy évszámok,meg magolás? Ekkora hülyeséget! A görög filozófia egy az egyben varázslatos, Szókratész, Plató, Arisztotelész, a sztoikusok...ha csak ezeket tanultuk volna, ezért is megéri. Ahogy kibontakoztak a filozófiából a tudományok, a logika megalapozása,ezt mind Arisztotelésznek köszönhetjük, a Platón dialógusok...a filozófia nem a filozófusról szól, csak a műveiről! Azt pedig meg kell érteni, és miközben haladsz a megértésben, közben megérted a világot és saját magadat is...mondhatjuk,hogy a filozófia a " Minden " pszichológiai leképezése...

2014. máj. 17. 21:09
 7/8 2xSü ***** válasza:

> Ki mondja,hogy évszámok,meg magolás?

Elnézést, én nem tanultam olyan szinten filozófiát, ahogy te. Informatikusnak tanultam, ahol csak afféle „tölteléktantárgy” volt egy félévnyi filozófia, és ott bizony elégé szárazra sikerült a tananyag. Persze ezt gondolom oktatója is válogatja. Mi is tanultunk Arisztotelészről, Platónról, Senecáról, meg még vagy másfél tucat görög, római filozófusról. Alapvetően az oktatás célja nem az elgondolkodás, a gyakorlatba ültetés, megértés volt, hanem egy nagyon száraz lexikális tudás átadása.

Gondolom azért hasonló szinten tanulnak mondjuk bölcsészek informatikát. Kb. sehova nem helyezhető, kvázi bemagolandó cucc holmi operációs rendszerekről, kettes számrendszerekről, egyebekről. Informatikusként azért sokkal inkább élő az, amit tudást átadnak. Van itt is rengeteg száraz tananyag, de azon meg átrágod magad, mert érdekel.

Ugyanígy valószínű aki nem kimondottan filozófiát tanul, csak mellékesen van ilyen órája, az valószínű egy sokkal szárazabb, inkább filozófiatörténeti anyagot fog kapni. Márpedig az emberek ennek tükrében fogják látni a filozófiát magát, tehát ehhez képest kell megfelelő helyre tenni.

Most így visszaolvasva a kérdező kérdését, ugye írja, hogy: „mintha egy teljesen….kategorizált, nyers és rugalmatlan művelődésbe ástátok volna bele magatokat”

Azt hiszem értem mire gondol. De az, hogy a különböző gondolatok, világképek, filozófiai irányok nem önálló egységek, hanem fejlődésük van, hogy az egyik a másik továbbgondolása, vagy éppen ellentételezése, az szerintem logikus. Ilyen módon valóban rendszerbe lehet őket foglalni, kategóriákat felállítani, de ez inkább a tényleges megértés mentén lehetséges. Ez inkább segít elhelyezni egy-egy filozófiai irányzatot, vagy filozófust a többihez viszonyítva, inkább a megértés segíti, mintsem száraz tény. (Persze ha fél évben tanulsz csak filozófiát, akkor tényleg csak száraz tényként tud átjönni.)

2014. máj. 17. 23:45
 8/8 anonim ***** válasza:

Igen, teljesen jól látod. Ha gyorsan be kell magolni, akkor nem jön át, de ez minden tantárgynál így van. De ha egyetlen egy művet többször elolvasol, akkor kibontakozik a filozófiai gondolkodás lényege annál a filozófusnál. Hadd érzékeltessem számodra. Szókratész, Platón és Arisztotelész az a filozófiában, ami a számítástechnikában Neumann és Bill Gates.

Adios, szép napot...

2014. máj. 18. 08:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!