Érdemes az ë betűt használni egyáltalán?
az írásos használatát én nem tartom indokoltnak
egyrészt, mert ugye szóban sem él minden területen a használata
másrészt meg írásban nincs az a jelentésmegkülönböztető ereje, mint szóban, hiszen előbbi esetben a kontextusból azonnal kiderül a jelentés
mondom: ÍRÁSBAN A KONTEXTUS SEGÍT, TEHÁT ÍRÁSBAN NINCS OLYAN MEGKÜLÖNBÖZTETŐ EREJE, MINT SZÓBAN
A szövegértési képességed elég...khm... gyenge.
Mindegy, valójában nem, persze ez valamiért senkit sem érdekel.
Érdekesség, hogy az oroszoknál egy pont ilyen betű miatt van cseszekedés, a jo (ë) miatt, mert ők sem teszik rá az ékezetet, így is jo, csak ugyanúgy néz ki mint a je (e).
A problema az kerlek, hogy naluk valoszinuleg van jelentesmodosito szerepe, nalunk meg nincs. De ha nem adsz igazat, keresd fel kerlek dr. Kis Tamast, ha mar a Debreceni Egyetem Nyelvtudomanyi Tanszeket linkelted, es kerdezd meg. Szerintem o is megmosolyogja majd, mint en.
Attol, mert te hasznalod, masok meg nem, es mivel csak elszortan hasznalt, felesleges teperni, annyira keveseknel hasznalatos.
Szerintëm pedig mindenki kicsit másképp használja a nyelvët, és ezért úgy is írom akarom. Végül is, ígyis-úgyis érthető, és például teljësen fonémikusan írok, ami nëm hátrány :P
Egyébként mëg elég gyengë ez a hozzáállás. Szégyëllhetitek magatokat, ti, akik még irodalmi normának is ëlfogadtátok a csonka ábécét és kiejtést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!