Mi különbözteti meg az embert az állattól?
Alaphelyzetben semmi.
Mondjuk lehet egy olyan feltételt szabni, hogy aki egy 5 éves (ember) kisgyereknél okosabb, az ember.
De akkor pl. az 5 évnél fiatalabb gyerekek is az állatok közé kerülnek.
Vagy lehet a feltétel az emberi beszéd... itt is hasonló a helyzet, csak 2 év a választóvonal.
„Az állatok nem emelnek templomokat.”
Mikor ezt a mondatot hallottam, nagyon frappánsnak találtam. Az ember képes látni a saját létezését, a világ dolgait egy jóval absztraktabb formában. Ezt tükrözi a fenti mondat is, függetlenül attól, hogy valaki hisz-e valamiféle istenben, vagy sem. Néhány állat persze képes bizonyos mértékig hasonlóra, de ez nem igazán közelíti meg azt, amire az ember képes.
Gyakorlati, hétköznapi oldalról talán azt látom a legfontosabbnak, hogy az ember képessé tud válni arra, hogy racionális, a vágyaitól független, objektív, vagy éppen elvont, eszmei célok felé törekedjen, amely törekvésnek alá tudja vetni a saját érzelmeit. Magyarán képes megítélni dolgokat, képes dönteni, akár annak ellenére is, hogy az érzelmei egészen mást diktálnak.
A művészet nem.
Elefánt is tud festeni pl. és más állatnak is van érzéke a művészethez.
Némelyiket nem sok!
-Amúgy az eszközhasználat és alkotásvágy.
A jelen múlt és jövöbeli gondolkodásmód.
A kifinomultabb komunikáció.
Meg az inteligencia. Mármint hogy alapjába véve több kapacitásra van teremtve az ember születésétől kezdve ,mint az állatok.
Szerintem kb ennyi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!