Készült Attiláról olyan kép, ami őt ábrázolja, nem
azt, amilyennek elképzelik?
Az teljesen reális, nagyon sok Attila van, akár még ilyenek is lehetnek közöttük.
[link]
(;-)
2013. szept. 10. 06:14
Nincsen róla korabeli kép. A külsejéről annyit tudunk amit a követségben járt Priszkosz rétor megírt róla:
„Külsejében igazi hun, alacsony termetével, széles mellével, nagy fejével, apró szemével, ritka szakállával, lapos orrával és sötét testszínével egyesítvén magában nemzetének sajátosságait…”
2013. szept. 10. 07:52
Olyasmit olvastam róla, hogy születését tekintve török volt, (mert akkor már a hunok-magyarok ott éltek) de még erősen magán hordozta a mongol-tatár eredet jellemzőit, ahogy az előttem szóló is írta. És hogy inkább a mongol-tatár ötözéket használta, mint a törökök turbános, stb. stb. ötözetét.
2013. szept. 10. 08:18
4/13 anonim válasza:
Én egy érmet láttam az ő ábrázolásával szerintem az közelíti meg leginkább Priszkosz rétor leírását ami ami a fizimiskáját illeti. Az biztos,hogy nem lehetett egy model de az is biztos,hogy ettől függetlenűl imádta a nép. És szerintem ő is a népét.
2013. szept. 10. 08:28
[link]
Talán ezek között is van olyan kép, amihez esetleg hasonlított.
2013. szept. 10. 08:28
#2 Eleve aki a törököknek turbánt feltételez a 400-as években, az történelemből nagyon el van tévedve és nem érdemes hallgatni rá.
A turbán Mohamed halála (632) után alakult ki, a hagyomány szerint a tanítványai a haláli leplét kötötték magukra gyászukban. Ennek a jelképe a turbán.
2013. szept. 10. 08:30
Egyetértek #2 és a #6 válaszokkal. Abban a korban és ott még a rajzos portréábrázolás nem volt szokás, egy neves személyiség külsejét utazók leírásából ismerjük. Ezt összevetjük a régészeti leletekkel, illetve a mai kor azon tudásával, amely koponyafelépítés alapján képes emberi arcokat meglehetős pontossággal visszakövetkeztetni. Attila feltételezett arcvonásait is a leírások alapján e módszerrel elég jó pontossággal megmondhatjuk.
2013. szept. 10. 09:33
Nincs egy jó kép Attiláról? Hun van má'? xD
2013. szept. 10. 10:39
3-as vagyok!
Akárhogy is töröm a fejem, nem ugrik be, hogy bármikor is történelem-órán arról tanultunk volna, hogy a törökök (vagy az iszlám vallásúak) mióta viselnek turbánt.
Ezer szerint ez inkább vallás-történeti, mint történelmi ismeret-órán lehetett téma. Egyébként utána néztem: a turbánt már az ókorban a perzsák is viselték, nem kifejezetten az iszlám valláshoz kapcsolódó viselet.
2013. szept. 10. 11:58
10/13 A kérdező kommentje:
Az öltözék is érdekes, de főleg az érdekel, hogy végül is milyenek voltak a Hunok. Gondolom, akkor még nem voltak ennyire változatosak, és ha róla lett volna eredeti festmény vagy rajz, akkor hasonlóaknak képzeltem volna a többieket is. Antropológiailag milyenek voltak? Ha találtak csontokat. Bár gondolom, egy csontból csak sejthetik, hogy Hunok voltak-e. De az érme alapján inkább arabnak tűnik, mint európainak, vagy ázsiainak. (ez egy laikus megjegyzés)
Kapcsolódó kérdések: