Jack Kerouac Úton című regénye?
Gőzöm sincs, kinek íródott, szerintem annak íródott, aki a KEZÉBE VESZI, ÉS ELOLVASSA. Ennél egyszerűbben nem lehet megmagyarázni az alkotások CÉLJÁT. Szerintem tök mindegy, hogy kinek íródott. Mindenkinek.
A könyvről annyit, hogy kedvenc, és bele tudom élni magamat a helyzetbe. Egy ideje fontolgatom, hogy útra kelek én is, de fiatal vagyok hozzá. Vagyis nem, ehhez sosem lennék túl fiatal, öreg, vagy akármilyen, csak... á, mindegy.
Szóval, itt szerintem nem az útról magáról van szó, hanem az úton tapasztalt dolgokról. Az emberek megszületnek egy városban, s van, hogy életük végéig ott is maradnak, dolgoznak, családot alapítanak, maximum néha-néha munka, nyaralás okán keverednek más helyekre, más helyzetekbe, más környezetbe, akkor sem sokáig. És így lemaradnak egy csomó dologról, egy csomó helyzetről, kalandról, tudásról. Szűklátókörűek maradnak, tudatlanok, tapasztalatlanok, s így az életüknek szinte értelme sincs. Most gondolj bele, ebben a szent pillanatban fogod magad, nem gondolsz előre, sem hátra, csak a jelenre, és elindulsz. Van ebben egy feszült izgalom, hogyha magad vagy a világban, BÁRMI történhet, s azt Neked kell megoldanod, EGYEDÜL. És, ha sikerül megoldanod, és túlélsz mindent, akkor büszke lehetsz.
Egyszer persze le kell telepedni, meg kell öregedni, unokák körében, egy cuki kis házacskában. De azért vagyunk a világon, hogy lássuk és érezzük, tapasztaljuk ezt a világot. Erre mindenki dolgozik, dolgozik, dolgozik egy helyben, és nem lát SEMMIT.
Kedves válaszolók!
Valóban nem a mai kor számára íródott. de van ma is érvényes mondanivalója. Teljesen mindegy, hogy egy művet, mikor írtak meg, ha értékeket közvetít. Erősen ugyanaz volt az érzésem, mint Walt Whitman vagy éppen Kerouac kortársa Allen Ginsberg esetében, hogy a regényből kibomlik egy korrajz. De nem egyszerű korrajzról van szó, hanem a lélek felfedezéséről. Ahogy a második válaszoló nagyon pontosan és szépen megfogalmazta ez arról szól, hogy tapasztalatokat szerezzünk az út során próbálgatva határainkat. Az mellékes, hogy ők ezt tudattágító szerekkel érték el. Akár lehetne ezt egy fejlődésregénynek is tekinteni, még ha időnként statikusnak is tűnnek a figurák.
Hiába söpörtek végig újabb lázadások a világon, vannak hangok, amelyek nem hallgatnak el. Ilyenek voltak a beatnikek is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!