Napok óta hallom a médiában, hogy a melegfelvonuláson a melegeket rasszista támadás érte. Helyes ez így?
Érte.
A rasszizmus egy viselkedésforma, amely nem képes elviselni a másságot (bármi is az), és ha találkozik vele, támadólag lép fel, szélsőséges változatában a megsemmisítését kívánja. Ennek oka a primitívség, amely nem feltétlenül tudatos. Ez úgy jön létre, hogy a kezdetleges gondolkodású ember a saját tulajdonságait még csak kiismeri valahogy, de minden másban már nehezen igazodik el, az emberi agy pedig nehezen viseli a bizonytalanságot, szeretné megszüntetni. Emiatt alakul ki az agresszív viselkedés. Itt persze csak vázlatosan van lehetőség a jelenséget megemlíteni, az valójában egy elég bonyolult mechanizmus, de szakemberek jól ismerik működési módját. Az elnevezés valóban az emberi nem tagjainak megkülönböztetéséből keletkezett, mára azonban ez a jelentéstartalom kiszélesedett, és minden másság elleni támadásra értik.
rasszizmus:
"Az embereknek fajta és bőrszín alapján való elkülönítése, egyes fajták hátrányos megkülönböztetése, üldözése; fajüldözés ". (Forrás: Tudományos és Köznyelvi szavak Magyar Értelmező Szótára)
Úgyhogy a média szóhasználata szerintem igencsak helytelen.
Tágul a "rasszizmus" fogalom érvényességi köre: erre szokták mondani, hogy szűk értelemben azt jelenti, amit a szótár ír róla, tágabb értelemben azonban használható attól eltérő, de jellegéből adódóan hasonló, de nagyobb kör(ök)re is. A tágabb értelem általában a köztudatban jelenik meg először, aztán apránként átszivárog a hivatalos álláspontba is.
És ha már nyelvi vonatkozás: szerintem helyesen így lenne: "... a melegeket rasszista INDÍTTATÁSÚ támadás érte."
Itt is épp ezt taglalják egy cikkben:
Amúgy szerintem sem pontos kifejezés. A rasszizmus tágabb értelmezése is azért alakult ki, mert nem találták a megfelelő kifejezést helyette. Szerintem a homofób lenne megfelelő, csak ez túl tudományos, nem elég hatásos hangzású. :)
"rasszista és a homofób végeredményben ugyanaz a fogalom"
Igazából a lecsó és a grízes tészta is ugyanaz a fogalom, csak más jellemzőkkel bíró ételre használjuk. :DD
Amúgy nem, nem ugyanaz a fogalom. Az egyik faji gyűlöletet jelent, a másik a homoszexualitástól való erős, szélsőséges félelmet, irtózást. (Nem minden hetero homofób is egyben.)
Szia!
Nem gondolom, hogy a média betölti a mértékadó szellemi hatalom szerepét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!