Miért voltak olyan okosak a görögök?
Már rég óta rágódok a dolgon, hogy mégis az ókori görögöknek mijük volt, ami másoknak nem. Rengeteg mindennek az alapja a görögöktől ered. Pl. csillagászati alapok, politikai alapok, orvostudományi alapok, matematikai alapok, és még rengeteg minden. Gyakorlatilag ha bármilyen nem teljesen modern tudományágba nézel bele mélyebben, visszatalálsz egy görög tudósra.
Milyen adottságuk volt (akár földrajzi, akár más), ami miatt ennyire radikális gondolkodású, okos emberek születtek ott, hogy mindenről volt valami - a mai tudományok alapjául szolgáló - alapvető ismeretük?
Elivleg úgy tartották, hogy a halál után már nem várja őket semmi jó, így ki akarták élvezni az életet, és nem lassította őket semmiféle agymosó egyház, ahogy az első írta.
Könnyebb volt úgy kísérletezni, hogy bátorították, mint úgy, hogy halálosan megfenyegették az illetőt...
"Mindenki mindennek a tudója volt,"
Jaj dehogyis! Az ismert görög tudósok eredményeit ismerjük!
Általánosítottam, de látom nem esett le... Előtte direkt kiemeltem, hogy ha bármelyik ismert görög tudós nevét beütjük wikipédiába, a neve mögött fel lesz sorakoztatva, hogy ókori görög filozófus, csillagász, matematikus, stb...
Még jó hogy nem MINDEN görög értett MINDENHEZ! Az lenne csak a csoda! Mint már említettem csak általánosítottam.
Azért, mert nagyra tartották a tudást. Nem tartották sem "cikinek", sem bűnnek.
Igen, ahogy már előttem is írták, akármennyire is nem tetszik, egy kellően tudománygyűlölő vallás/egyház roppant mód vissza tudja vetni egy nép tudományos teljesítményét.
Ha egy görög tett egy csillagászati felfedezést, nem kellett attól rettegnie, hogy inkvizítorok kopogtatnak az ajtaján, és máglyahalállal fenyegetik. Az orvosoknak sem kellett rettegni, hogy az egyház vajon beleküt-e, ha az emberi testet tanulmányozzák. Egyszerűen a vallásuk remekül megfért a tudomány mellett, és nem akadályozta azt - elvekkel vagy erővel - lépten-nyomon.
Emellett jó helyen is éltek, nyilván mondjuk a Szahara közepén, vagy éppenséggel a sarkkörön túl élve jóval kevesebb tudományos vívmányt tudtak volna felmutatni. Továbbá rájöttek, hogy a tudományos fejlődés pozitív hatással van a mindennapjaikra. Egyszerűen "menő" dolog volt tudni.
Azért Kínát se kellett félteni, míg el nem zárkózott. A görögöknél meg a birodalmasdi tette be az ajtót. Alapjában véve egyik se túl okos dolog, nem? :)
Bizonyos értelemben viszont akadt haszna a birodalmasdinak: hatékonyabb kormányzati rendszert kellett kiötölni, meg a haderő gépesítésén is lehetett merengeni eléggé nyereséges buli lehetett hatékonyabb fegyvereket fejleszteni. Maga a harcászat is megköveteli a logikus gondolkodást. Tehát sajnos nem biztos, hogy épp az okosság vezetett tudományos fejlődéshez...
"Rengeteg mindennek az alapja a görögöktől ered. Pl. csillagászati alapok, politikai alapok, orvostudományi alapok, matematikai alapok, és még rengeteg minden."
Ezek közül rengeteg minden az ókori Közel-Keletről, mindenekelőtt Mezopotámiából és Egyiptomból ered, csak Európába jutottak el görög közvetítéssel. Az általad említett, Pitagoraszhoz kötött tétel pl. már több ezer évvel ezelőttről ismert Mezopotámiából.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!