Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Fel fog elevenedni nekem az...

Fel fog elevenedni nekem az orosz nyelv? 14/L

Figyelt kérdés
4 éves koromig Szentpéterváron laktunk. Anyanyelvem volt az orosz, de mivel itt Magyarországon nem volt kivel oroszul beszéljek, teljesen elfelejtettem. Meg kellett tanuljak magyarul, azóta ez az anyanyelvem. Semmire sem emlékszem. Gimiben felveszem az orosz nyelvet, lehetséges, hogy felelevenedjen és eszembe jussanak, vagy soha nem fog jobban menni, mint egy magyarnak? 14/L

2013. jún. 4. 19:43
 1/10 anonim ***** válasza:
77%
Az ember soha nem felejti el az anyanyelvét.
2013. jún. 4. 19:48
 2/10 anonim ***** válasza:

Az anyanyelved mindenképpen az orosz marad bárit is csinálsz. Az anyanyelv az a nyelv amit a gyermek elsőként sajátít el.

És valószínűleg fel fog elevenedni mivel most is tudsz oroszul csak a magyar nyelv "elnyomta", de az agyad mélyén megvan a tudás, d elehet, hogy a szókincs jóval kisebb lesz. Egyébként oroszul olvasni még mindig tusz?

2013. jún. 4. 20:01
 3/10 A kérdező kommentje:
2#, nem, sajnos nem. Reménykedek énis abban, hogy az orosz nyelvet a magyar elnyomja. De amugy nem tudok még beszélni , olvasni se. :( Vagyis lehet h, tudok, csak nem tudok róla. (ez aztán az értlemes mondat)
2013. jún. 4. 20:14
 4/10 anonim ***** válasza:
100%
Nekem van egy barátom, akit 3 éves koráig németül neveltek. (Német nemzetiségűek a szülők.) Utána gondoltak egyet, és inkább magyarul nevelték. Az iskolában újra meg kellett tanulnia németül, és bár tény, hogy sokkal jobban megy neki, mint az osztálytársainak, azt mondja, hogy emlékezni semmire nem emlékszik a német anyanyelvű időszakból.
2013. jún. 4. 20:19
 5/10 A kérdező kommentje:
Hú, ez tök fura. Hasonló cipőben járok.
2013. jún. 4. 20:21
 6/10 anonim ***** válasza:
Nem hiszem, hogy mintegy varázsütésre menni fog az orosz, inkább arra tippelek, hogy számodra kevésbé lesz idegen, és könnyebben elsajátítod újra.
2013. jún. 5. 09:46
 7/10 A kérdező kommentje:
Az olyan jó lenne! :D
2013. jún. 5. 16:26
 8/10 SimkoL ***** válasza:
40 éve tanultam oroszul az iskolában. Azóta nem használom mivel a programozás nyelve fölöttéb nem az orosz - mégis rengeteg szó jut eszembe ha nagyon kell :)
2013. jún. 5. 16:39
 9/10 anonim ***** válasza:

Én is inkább arra tippelek, hogy esetleg könnyebben fog rádragadni a nyelv mint társaidra.

Tehát én sem értek egyet a másodikkal.

Ráadásul nincsenek ilyen merev szabályok, hogy ki mit mikor tanul jól, és mikor mit felejt el, ugyanis egyénfüggő.

Pl: Van olyan ember aki csak 25 évesen tanulta meg az első idegen nyelvét, de azt rövid idő alatt olyan jól hogy akcentus nélkül beszéli - ez tanulási módszertől függ leginkább, tehát a jó tanár vagy az önként megtalált saját, hatásos módszer tényleg sokat segít.

Viszont van olyan ember is - mint tudjuk elég sokan, akik évtizedekig küzdenek egy nyelvvel, mégsem tudják azt jól beszélni.

..."vagy soha nem fog jobban menni, mint egy magyarnak?"

A fentiek miatt (is) mondom, hogy sok magyarnak nagyon jól megy az orosz. Az angol anyanyelvűek azok akik nem igazán, vagy csak nagyon nehezen tudják elsajátítani az orosz kiejtést.

Vannak ugyan "tipikus magyar hibák", de ha valakinek van érzéke hozzá akkor az simán elsajátíthatja anyanyelvi szinten. Te valszeg jó nagy előnnyel indulsz a csoporttársaidhoz képest, jó esetben ösztönösen előjön belőled a készség, pl a kiejtés, de csak akkor ha anyukád orosz azaz oroszul beszélt hozzád babakorodban.

2013. jún. 7. 00:23
 10/10 anonim válasza:
Én orosz vagyok... nekem épp fordítva van ez. :D de talán,egészen biztos,hogy így lesz.. az ember nem felejt:D
2013. jún. 13. 17:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!