A mai avaroknak mennyi köze van a VI. században a Kárpát-medencében élt avarokhoz?
Délkelet Oroszországban élnek még pár százezren. Saját nyelvük is van, bár ma már cirill betűkkel írják.
Többségük mohamedán és van egy autonóm köztársaságuk is Oroszország határain belül.
Csak azt nem tudom, hogy ezek mennyiben azonosak még a középkori avarokkal, vagy egyáltalán rokonaik-e, elvégre a "kárpát-medencei" avarok nem is voltak igazi avarok, de ebbe most ne menjünk bele!
Körülbelül annyi a közük, mint a mai magyaroknak a honfoglaló magyarokhoz.
Szinte semmi. Ennek ellenére mi (én) is magyarok vagyunk, mert magyarnak tartjuk magunkat! Ez már nem genetikai- vagy etnikai kérdés! Mára már mindenki "keveredett" mindenkivel.
(Van egy etnikum, aki kevésbé keveredett, de róluk (ebben az értelemben) nem is érdemes beszélni.
Kikre gondolsz?
Amúgy azt sejtettem, hogy a genomuk másfél évezred alatt nagy mértékben megváltozott. A kérdésem inkább arra irányult, hogy csak a nevük azonos, vagy tényleg azonosak. Egy nép két ága, esetleg ők a Kárpát-medencéből tértek vissza Ázsiába? Vagy a mai avar autonóm terület az avar őshaza? Vagy ők az "igazi" avarok, akik elől az Európában is megtelepedett avarok menekültek? (Mármint a leszármazottaik.) Szóval ilyesmik
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!