Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Melyik a legősibb, még ma is...

Melyik a legősibb, még ma is változatlan formában létező állam? És melyik volt a történelemben leghosszabb ideig változatlan formában fennállt állam.

Figyelt kérdés

A változatlan forma alatt azt értem, hogy Egyiptom pl. nem jó, mert az alapítása óta a lakossága szinte teljesen lecserélődött. Görögország sem, mert mint mai értelemben vett állam, csak a XIX. század óta létezik.

A leghosszabb ideig fennállt, de ma már nem létező talán a Római Birodalom (Róma alapításától Konstantinápoly elestéig), de lehet hogy van hosszabb életű is.

2009. okt. 2. 17:35
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

00:14-es vagyok.

Oké, de a kérdés hangsúlyozza a változatlanságot. A Magna Charta, meg az Aranybulla már rég érvényüket vesztették. Mondjuk szerintem nincs változatlan formában fennmaradt állam. Ami legkevésbé változott, arra írtam, hogy Pápai Állam, a Vatikán kormányzata, államformája alapítása óta alig változott (a többi országhoz képest), csak területileg szűnt meg lényegében, és ebből kifolyólag hadserege és gazdasága átalakult. Keress még egy országot jelen a világban, ami alapítása óta csak ennyi változáson esett át.

2009. okt. 6. 22:37
 12/16 A kérdező kommentje:

Lényegében igazad van.

Viszont én nem ennyire szigorúan értettem a változatlanságot.

Úgy értem olyan állam, amelynek etnikuma, nyelve (beszélt nyelv, nem feltétlenül a hivatalos, értsd latin-nemzeti nyelv), vallása (keresztény, muzulmán, hindu stb. ezen belül mindegy hogy katolikus, református vagy evangélikus, siíta vagy szunnita stb.) meg hasonló.

Ha úgy nézzük, hiogy telejs mértékben változatlanul, jogrendben, álalmformában, akkor az államok többsége nem régebbi száz évesnél.

2009. okt. 7. 11:00
 13/16 anonim ***** válasza:

"És melyik volt a történelemben leghosszabb ideig változatlan formában fennállt állam."

Dél-Mezopotámiában a Káld állam. Kb. 3000 évig volt független, szuverén ország.

2009. okt. 22. 22:25
 14/16 anonim ***** válasza:
Szlovákia :D
2012. júl. 24. 12:14
 15/16 anonim válasza:
San Marino. 301-ben alakult és még ma is fennáll.
2013. jún. 30. 09:53
 16/16 anonim válasza:

Attól függ.

Ha az állam alatt birodalmat értünk, a római, ami mondjuk kb. Kr. e 400 és Kr. u 476 között, majdnem 900 év. Azért nem számolhatjuk Kr. 753-tól, mert akkor még nem volt birodalom sőt... A történészek nagy része szerint csak 7 falu összessége, tehát város sem.

Államot tekintve az Egyiptom. Bár sokan birodalomnak tarják, a birodalom többnemzetiségű.

Egyiptom több, mint 2000 éven át homogén nemzetállam volt. Itt viszont ne felejtsük el, hogy az asszír hódítás, majd a perzsa és Nagy Sándor. I. e 7. század és 313 között nem volt független.

Viszont, ha azt nézzük, hogy olyan államot kértél, melynek népessége nem változott: nincs helyes válasz.

Nincs olyan állam, terület, ahová akár csak évtizedek alatt nem történne "népességvándorlás".

2015. dec. 4. 00:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!