Ugyanazt latom amit te?
Ezt úgy lehetne megnézni, hogy prizmával kivetítenének egy hatalmas szivárványt egy falra - és mindenkinek be kellene jelölnie a színek határait (úgy, hogy nem látja, hogyan jelölte a másik). Biztos, hogy mindenki különböző helyekre tenné a határokat.
Úgyhogy a "piros" minden egészséges embernek pirosnak látszik - de vajon hol van a piros és a narancs határa? Egy ilyen színt az egyik ember még pirosnak lát, a másik már narancsnak.
15:53-as előtti vagyok,ugyanarról szól a tied,az árnyalatokról.de az enyémet azért lekell 55%ozni:D bírom tényleg:D
szerintem azis jó megközelítés amúgy:)
Tökéletesen értem, mire gondolsz kérdező! És azt is, hogy miért ilyen nehéz megfogalmazni...
Amin te is elgondolkodtál az a modern filozófia egyik alapkérdése. Meglepő, hogy mennyire nem lehetünk biztosak abban, hogy amit tapasztalunk, mások is úgy tapasztalják. Attól még, hogy bizonyos színekre ugyanazokat a neveket használjuk, attól még nem biztos, hogy amikor a közös név alatt futó színre pllantunk, ugyanazt is látjuk. Erre épül egyébként a mátrix című film is: miért és kéne azt feltételeznünk, hogy más, általunk tapasztalt személyek ugyanúgy léteznek, ahogy mi. Mert még ebben sem lehetünk biztosak. Ez a "lét", a létezés problémájának egyik alapkérdése. Szerintem igen érdekes belegondolni.
Kant vetette fel először.
Remélem tudtam segíteni! Üdv!
Masodik valaszolo vagyok !
En nem a szinekre gondoltam hanem latom valakinek az arcat vajon mas ugyan olyanmnak lassa-e???? Ez a kerdesem :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!