Ugyanazt latom amit te?

Figyelt kérdés
Azon gondolkodtam hogy amit en pirosnak latok,azt te is pirosnak latod?Eleg erthetetlen.Vegyuk peldaul a fekete-feherben lato embereket(daltonizmus/farkasvaksag nemtom mek).Roluk tuggyuk hogy mast latnak mint mi de van ra akarmilyen bizonyitek hogy a szinesen latok ugyanazt a siznt lattyak?
2009. szept. 25. 21:15
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%

Ezt úgy lehetne megnézni, hogy prizmával kivetítenének egy hatalmas szivárványt egy falra - és mindenkinek be kellene jelölnie a színek határait (úgy, hogy nem látja, hogyan jelölte a másik). Biztos, hogy mindenki különböző helyekre tenné a határokat.

Úgyhogy a "piros" minden egészséges embernek pirosnak látszik - de vajon hol van a piros és a narancs határa? Egy ilyen színt az egyik ember még pirosnak lát, a másik már narancsnak.

2009. szept. 26. 15:53
 12/21 anonim válasza:
91%
Ezen már én is gondolkodtam
2009. szept. 26. 20:27
 13/21 anonim ***** válasza:
62%

15:53-as előtti vagyok,ugyanarról szól a tied,az árnyalatokról.de az enyémet azért lekell 55%ozni:D bírom tényleg:D

szerintem azis jó megközelítés amúgy:)

2009. szept. 26. 23:10
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Tökéletesen értem, mire gondolsz kérdező! És azt is, hogy miért ilyen nehéz megfogalmazni...

Amin te is elgondolkodtál az a modern filozófia egyik alapkérdése. Meglepő, hogy mennyire nem lehetünk biztosak abban, hogy amit tapasztalunk, mások is úgy tapasztalják. Attól még, hogy bizonyos színekre ugyanazokat a neveket használjuk, attól még nem biztos, hogy amikor a közös név alatt futó színre pllantunk, ugyanazt is látjuk. Erre épül egyébként a mátrix című film is: miért és kéne azt feltételeznünk, hogy más, általunk tapasztalt személyek ugyanúgy léteznek, ahogy mi. Mert még ebben sem lehetünk biztosak. Ez a "lét", a létezés problémájának egyik alapkérdése. Szerintem igen érdekes belegondolni.

Kant vetette fel először.

Remélem tudtam segíteni! Üdv!

2009. szept. 27. 00:58
 15/21 anonim ***** válasza:
Ezt hogy érted,hogy más,általunk látott személyek is ugyanúgy léteznek -e mint mi?:O
2009. szept. 27. 01:00
 16/21 anonim ***** válasza:
100%
Ezt úgy hívják, hogy tartályelmélet. Mivel a tapasztalataid erős szűrőkön mennek keresztül és bizonyítottan manipulálhatóak (az agy stimulálásával akár direkt elektromossággal, akár hallucinogén anyagokkal olyan érzeteket lehet kelteni, amik nem léteznek), ezért csak egy dologben lehetsz biztos, ezt Descartes fogalmazta meg: cogito ergo sum, azaz gondolkodom, tehát vagyok. Az a tény, hogy te el tudsz gondolkodni ilyeneken annyit bizonyít, hogy te mint tudat létezel. Az egyáltalán nem biztos, hogy emberi lény vagy, és hogy az univerzum így létezik körülötted.
2009. szept. 27. 07:47
 17/21 anonim ***** válasza:
Így van. Csak aztán a karteziánus logika is megdőlt: egyrészt a pszichoanalízis megdöntötte a hitet abban, hogy az ember homogén, egységes egész. Másrészt Levinas nyomán megdőlt a Cogit ergo sum is, hisz nem biztos, hisz az alapján nem biztos, hogy létezünk akkor, amikor épp nem gondoljuk el a saját létezésünket...
2009. szept. 27. 08:23
 18/21 anonim ***** válasza:

Masodik valaszolo vagyok !

En nem a szinekre gondoltam hanem latom valakinek az arcat vajon mas ugyan olyanmnak lassa-e???? Ez a kerdesem :)

2009. szept. 27. 08:47
 19/21 A kérdező kommentje:
masodik valaszolo:Szerintem mindenki ugyanolyannak kell lassa az arcokat.Pl:ha tapintasra keszitek egy maszkot,a te arcod formajara,utanna ranezek a maszkra nem lehet kulonbozo(ha ugyesen keszitettem)
2009. szept. 27. 11:03
 20/21 anonim ***** válasza:
De en ugy ertem hogy maszkon is kepen is mindenhol kulonbozonek lathassak es azt nem tudjak sehogy bizonyitani hogy igan vagy nem ez azt hiszem orok kerdes marad a szamomra!!!
2009. szept. 27. 17:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!