Milyen híresebb (elismert) ember foglalkozott a roma kultúrával illetve a roma sztereotípiákkal kapcsolatban?
mit értesz romák alatt? akik "romániában" élnek?
ez egy kitalált név, olyan hogy román nép sosem létezett. voltak a dákok ls az oláh cigányok, és ők lettek eltenyésztve azon a területen és később különváltak ugye..
de ha a ma élő cigányokkal kapcsolatos "sztereotípiákra" gondolsz, akkor azok nem sztereotípiák, hanem tapasztalatok. És nem kell különösebben kutatni
A kérdésből nem tudom megállapítani, hogy - a fogalomzavarban szenvedő 1. és a 3. válaszolóval ellentétben - pontos jelentésében használod-e a "sztereotípia" kifejezést. Remélhetőleg igen. De a biztonság kedvéért, a két offoló súlyos tévedései miatt először is ez tisztázandó:
"A sztereotípiák az egyén számára emberek osztályait reprezentáló sémákat jelenti. Az általánosító jellege miatt az elraktározott információ könnyen torzul és részleteiben pontatlan lesz (akár végletesen is). (...) A sztereotípiák természetesen nemcsak információ feldolgozására és elraktározására vannak hatással hanem értelemszerűen az így előhívott - valóságtól eltérő - adatok felhasználásával befolyásolja társas viselkedésünket. A sztereotípiák fennmaradását elősegíti annak önbeteljesítő hatása, amikor viselkedésünket az így rögzített séma elvárásaihoz igazítjuk. Egyben elvárunk és tudni vélünk az egyénnél esetleg nem létező viselkedés mintákat is. A rögzült elvárások aztán előítélethez vezethetnek, amelyek akkor válnak problémássá ha az új - a sztereotípiának ellentmondó - információk nem módosítják az elraktározott hibás besorolást.
Nem csupán saját tapasztalat alapján alakíthatunk ki sztereotípiákat hanem társas tanulás által is. A sztereotípiákra nagy hatást gyakorolnak még a szociális attitűdök, amelyek szabályozzák negatív és pozitív viszonyulásainkat tárgyakhoz és személyekhez.
A sztereotípiák lehetnek egyaránt negatív, pozitív és akár semlegesek is."
Konkrétan a kérdésre válaszolandó pedig kerestem néhány nevet a neten:
Csemer Géza - Az Operaház segédrendezőjeként folklórösszeállítást készített.
Bari Károly - Folklórkutatással is foglalkozott.
Lakatos Menyhért - Az MTA szociológiai munkacsoportjának munkatársa volt.
Osztojkán Béla - Első generációs roma értelmiségiként vett részt a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetsége megszervezésében.
Rostás-Farkas György irodalmi munkássága mellett népművelő, ill. a cigányság hagyományainak és nyelveinek kutatója is.
Joka Daróczi János - Szociálpolitikus, az MTV Roma magazinjának szerkesztője, majd rovatvezetője.
Járóka Lívia - szociálantropológus
Kerényi György - újságíró, rádiós; az ELTE Bölcsészettudományi karának oktatója
(Nincs Wiki-oldala.)
Ligeti György - szociológus; az alábbi oldalon felsorolt kutatásai közül utánanézhetsz a vonatkozóknak:
Továbbá itt olvasható a Sztereotípiák és előítéletek c. kutatása:
Többre nincs időm, de remélem, tudtam segíteni.
Akkor legyen itt egy régi is.
Habsburg Lotharingiai József Károly Lajos főherceg, Magyar királyi hadsereg főparancsnok, az MTA igazgatósági tagja. Kutatta a cigányok kultúráját, nyelvét, letelepítési kísérletek Alcsúton, cigány magar szótár.
A témával kapcsolatos művei:
Cigány nyelvtan - Romane Csibákero Sziklaribe. Fundamentum linguage Zingarice.
Eredeti cigány levelek.
Háládatos cigányok mint életmentők.
Észleletek az Alcsúton letelepedett sátoros cigányokról.
A cigányokról. A cigányok t♫8rténelme, életmódja, néphite, népköltése, zenéje, nyelve és irodalma.
Thiere im Glauben der Zigeuner.
Köszönöm az érdekes és a hasznos válaszokat!
A negyedik írónak meg üzenem, hogy ha nagyon kompetensnek akar tűnni, akkor ne a wikipedia írásai alapján próbáljon győzködni és higgye el nekem, hogy teljesen tisztában vagyok a leírt fogalmaimmal;)
Kérdező, először is: Nem akartam kompetensnek tűnni, még csak nem is utaltam erre; sőt, világosan jeleztem, hogy direkt neked keresgéltem a neten.
Másodszor: Ki és miről akart téged győzködni a Wikipédia alapján??? Feltettél egy egyszerű kérdést, amely egyáltalán nem vitatéma, tehát a válaszom nem is szólhatott érvekről vagy meggyőzésről.
Harmadszor: A válaszom első bekezdésében egyértelműen leírtam a fogalomtisztázás okát; ha időben reagáltál volna, azaz jelezted volna, hogy az 1. és a 3. válaszolóval ellentétben neked nincsenek fogalomzavaraid, akkor nem másoltam volna be a definíciót.
Szóval szerintem gondold és értékeld át egy kicsit a dolgokat, mielőtt leírsz valamit...
Az győzködést az offolókkal szembeni attitűdödre gondoltam.
Továbbá elnézést kérek tőled, nem akartalak megbántani.
Köszönöm a segítségedet és a válaszodat! A legtöbb ember sajnos nem ennyire segítő kész.
@ Kérdező:
Nem bántottál meg, inkább felháborítottál. :D
Most sem voltál valami bőbeszédű, de így azért már jobb egy fokkal. :D
Az offolókat sem akartam győzködni, mivel a hasonló gondolkodásúakat, mondanám "a fajtájukat" sajnos ismerem annyira, hogy tudom, akkor is nehezen látják be a tévedéseiket (vagy még akkor sem), ha ezer észérvet, ellenpéldát és cáfolatot raknak az orruk elé tálcán... :(((
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!