Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Géza fejedelemnek hogy hivták...

Géza fejedelemnek hogy hivták a lányait, és István király tényleg nem tudott írni?

Figyelt kérdés
FONTOS légyszi írjátok meg !
2009. szept. 18. 13:20
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
94%
Istvánról éppen az maradt fenn, hogy tudott írni, ami akkoriban nagyon különleges dolog volt, hiszen a királyok ebben a tudományban nem voltak járatosak.
2009. szept. 18. 13:36
 2/11 anonim ***** válasza:
83%
Géza lányai: Ilona (Orseolo Péter anyja) és Sarolt (Aba Sámuel felesége lett)
2009. szept. 18. 15:33
 3/11 anonim ***** válasza:
35%

Az előttem író nem jól írta,

Géza fejedelemnek 3 lánya volt,és egy fia.de vannak szakirodalmak ahol még egy lányt megneveznek mint Géza lánya aki Vitéz Boleszláv lengyel fejedelem felesége volt(később visszaküldte a magyar lányt)..

Az első lányát gyakran Gizella néven említették de biztosan nem tudni a nevét Ő volt a Kabar törzsfő Aba Sámuel felesége.

a második Orseoló Péter velencei Dózsé felesége Ilona.

a harmadik Gavril Radomir Bolgár trónörökös felesége lett akit Margitnak hívtak.

Fia Vajk(később István) II.(Civakodó) Henrik lányát Gizelátt vette el feleségül...

2009. szept. 18. 16:01
 4/11 anonim ***** válasza:
16.01-es vagyok.Sarolt Géza fejedelem felesége volt!
2009. szept. 18. 16:04
 5/11 anonim ***** válasza:
Meg az egyik lányát is úgy hívták. Szerintem, ha lett is volna olyan törvény akkoriban, hogy a lányok nem kaphatják az anyjuk nevét, Géza nyugodtan megváltoztathatta volna.
2009. szept. 18. 16:10
 6/11 anonim ***** válasza:
60%
Második válaszoló vagyok: a 16:01-es jól megkavarta a dolgokat :) Géza lánya, (maradjunk az Ilonánál, mindenütt úgy ismerik) Ottone Orseolo velencei dózse felesége lett, a FIUK volt Orseolo Péter. Saroltot pedig Aba Sámuel, későbbi magyar király vette feleségül.
2009. szept. 18. 16:14
 7/11 anonim ***** válasza:

16.01-es vagyok.Az adatok itt vannak:

[link]

[link]

[link]

Lehet olvasgatni

2009. szept. 18. 17:08
 8/11 anonim ***** válasza:
16.01-es vagyok.Bocsánat tényleg elírtam Orseoló Ottó a férj..igazatok van...
2009. szept. 18. 17:10
 9/11 anonim ***** válasza:

a listából lemaradt Judit (a fent linkelt pdf irja.)

[link]

2009. szept. 18. 21:14
 10/11 anonim ***** válasza:
16.01-es vagyok.Nem maradt ki Judith sem, mert írtam,hogy Géza lányának tartották Vitéz Boleszláv Lengyel fejedelem feleségét is...de róla nem sokat tudni csak annyit,hogy később a fejedelem haza zavarta a magyar hercegnőt...
2009. szept. 18. 22:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!