Nem abban az értelemben, ahogyan a könyv címéből kitűnik. Én olvastam ezt a könyvet, a Nagy Károly király nevével fémjelzett időszakot tartja fiktívnek az író, szerinte ezt az időszakot csak hozzáírták a történelemhez, nem létezett valójában.
De attól még középkor volt, hiszen nem csak Nagy Károly uralkodott abban az időben.
Érdemes elolvasni a könyvet, de csak ha már 15 elmúltál, különben nem értenéd meg.
Azért azt tudni kell, hogy Heribert Illig (a könyv írója) nem igazán tudta hitelt érdemlően bizonyítani az állításait - pontosabban ő abból indul ki, hogy a Karolingok korából gyakorlatilag alig vannak (szerinte egyáltalán nincsenek) tárgyi emlékek.
Azt állítja, hogy ez a 300 év mesterségesen lett betoldva a történelembe, hogy dicső ősöket teremtsenek egy uralkodónak.
Ezzel csak az a probléma, hogy ezt a hamisítást egyidejűleg el kellett volna követni nem csak a korabeli Európában, hanem például a Távol-Keleten (Kínában) is, hiszen különben a kínai középköri történelem és az európai középkori történelem között lenne egy 300 éves különbség. Ilyen differencia viszont nincsen, egyetlen leírás, emlék, dokumentum sem állít olyat, hogy a régebbi események nem a megfelelő időben, hanem 300 évvel eltolva történtek volna.
Heribert Illig elméletét érdekesnek találták ugyan, de tudományosan még csak vitára sem bocsátották. Túl sok teljesen egybehangzó írásos emlék, utalás, leírás van, amelyek ellentmondanak az elméletnek, és kizárják annak lehetőségét.
Pedro
Pedrohoz csatlakozva azt kell mondjam, hogy anno ez engem is érdekelt, valóban érdekes kis elméletet rakott össze Illig. De az egyik alaptételén keresztül már cáfolható. Ugye az egyik kiindulópont, hogy Gergely pápa 13 nap helyett csak 10 napot korrigált a naptárban. Csakhogy ott volt a niceai zsinat, ahol ugyan naptárreform nem történt, de a tavaszi napéjegyenlőség alapján újra definiálták a húsvét kiszámításának időpontját. (Ergo valószínű, hogy Cézár idejében nem 21-én, hanem 24-én volt a napéjegyenlőség.)
#4: Egyébként ezt ha jól emlékszem próbálja magyarázni a könyv. Nem mennék bele a részletekbe, mert nem emlékszem pontosan rá, de Illig elmélete ezt a kérdést is tisztázza, függetlenül attól, hogy más területeken valóban feloldatlan problémákba ütközik.
pedró jó nagy ostobaságokat beszél -.-
# 3/5-nek. Nem abból indult kiIllig, hogy nem voltak tárgyi emlékek a Karoling kórból, hanem az időszámítás korrekcióban volt hiba, de ha érdekel olvass utána és utána kritizálj !!
Egyébként hitelt érdemlően azt sem lehet bizonyítani, hogy az az időszak megtőrtént :D. Nincsen tárgyi emlék révén 4
A történészek persze nem fogadják ezt el, hiszen ők abból élnek hogy ezt tanítják és kutatják. Mehetnének közmunkára ha elismernék hogy nem is volt történelem. Gondolkozzatok gyerekeim.
> Nem abból indult kiIllig, hogy nem voltak tárgyi emlékek a Karoling kórból, hanem az időszámítás korrekcióban volt hiba, de ha érdekel olvass utána és utána kritizálj
De. Az időszámításból indult el valóban, de a kitalált középkor elméletének megalkotásában szerepe volt annak is, hogy egyre több történelmi tárgyi emlékről derült ki, hogy hamisítvány.
> A történészek persze nem fogadják ezt el, hiszen ők abból élnek hogy ezt tanítják és kutatják. Mehetnének közmunkára ha elismernék hogy nem is volt történelem.
Hát nem tudom te mit olvastál, de itt 300 évről van szó. A történelem többi része nem érintett. Attól, hogy valaki tudományos alapossággal igazolná, hogy az adott korszak kitalált, akkor még ugyanúgy lenne történelem oktatás. Sőt fellendülne a történelemkutatás is, hiszen az új elmélet szerint újra kellene értelmezni az egész történelmünket. Hirtelen nagyon divatos tudományág lenne a történelem…
Hát bizony itt te beszélsz jó nagy ostobaságokat. Például azt, hogy a történészek összevissza hazudoznának - vajon mi érdekük lenne egy ekkora felfedezést letagadni? Hiszen ha ezt egy történész megfelelően bizonyítani tudná, garantált lenne számára a világhír... De persze ez a történészeket nem érdekli, helyette inkább fondorlatos hazugságokat találnak ki, hogy mindenkit jól átverjenek 300 évvel... Hát így hogy végiggondoltam, még nagyobb baromságnak látszik, mint elsőre.
De persze aki valami szupertitkos aljas összeesküvést AKAR hinni a dolog mögött, azt holmi tények nem fogják befolyásolni, igaz? :-D
Pedro
(Kis videó #7-ben írt állításom alátámasztására:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=66Z..
„Ebben a műben … két kutatási vonulat találkozott … Az egyik az az időszámítás történetének a menetén került be a képbe, a másik pedig a hamisításoknak a története mentén. Mind a kettővel éppen abban az időszakban foglalkozott…”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!