Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mi történt 48 március 15-én?...

Mi történt 48 március 15-én? Forradalom vagy Szabadságharc?

Figyelt kérdés
2013. jan. 22. 17:15
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

"Az embereknek már nagyon elegük volt a Habsburgokból"

Egyáltalán nem volt elegük. Esetleg az unatkozó szlovák (de magyar nacionalista) költőknek, a fiatal ügyvédbojtároknak, néhány szabadkőműves páholytagnak. A nép kenyeret akart, akkor meg éppen jobbágyfelszabadítást. De az első fontosabb volt. Aztán az utóbbit megkapták az uralkodótól, de egy embernek jobb volt a propagandája, mert magyar volt, mint a nemzetek fölött álló királynak. Ezért az ő nevéhez kötötték. A horvátok meg Jellasicséhoz, ezért tartottak inkább vele. Mert az egyszerű embert könnyű befolyásolni. És ha az olyan demagóg diktátorok, mint Kossuth ezzel élnek, máris kész az ország a robbanásra.

A Habsburg uralkodót nem akarták eltávolítani, ezt Kossuth akarta, a pórnép kötődött a monarchiához és a dinasztiához a nagypolitika nem érdekelte.

2013. márc. 12. 15:16
 12/16 A kérdező kommentje:
Egy fogalmazáshoz kellett!
2013. márc. 12. 16:39
 13/16 anonim válasza:
Forradalom,a szabadságharc majd csak szeptemberbe keződik mikor Jellasics megtámadja az országot.
2014. márc. 15. 22:06
 14/16 anonim válasza:

mi az, hogy 15.-én nem történt semmi? csak sétáltak egyet?.......

Akkor tört ki, kezdődött az egész. ha az nincs semmi sem lett volna. ilyen válaszokat emberek. ._.'

2014. márc. 23. 19:11
 15/16 anonim ***** válasza:
Kösz -
2017. nov. 12. 13:55
 16/16 anonim ***** válasza:

Nyilván először "csak " forradalom

volt

2017. nov. 12. 13:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!