Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Igaz ez? És melyik nép volt ez?

Igaz ez? És melyik nép volt ez?

Figyelt kérdés

"Egy Kínai császár már egy 10-15 milliós magyar nyelvhez hasonló népcsoportot irtott ki csak azért, hogy ne csatlakozhassanak a magyarokhoz"

[link]

2013. jan. 18. 19:34
 1/8 anonim ***** válasza:

"magyar nyelvhez hasonló népcsoportot"-ezt hogyan értelmezni magyar?

Csak beleolvastam, de nem hinném, hogy bármi is igaz lenne belőle, ahol a magyarokat őskeresztényeknek állítják.

2013. jan. 18. 19:38
 2/8 anonim ***** válasza:
57%

Kérdező, nehogy már bedőlj ekkora marhaságoknak...

Ez a 2009-es cikk az egyik legnagyobb fake, amit valaha is láttam.

Már rögtön így kezdődik:

"Források: Hun nyelvre lefordított Biblia" --> Ilyen nem is létezik...

Aztán csak néhány állítás, amikre semmiféle bizonyíték nincs:

"Nimród volt első magyar királyunk kinek fiai, Hunor és Magyar volt" --> Ez tudomásom szerint csak egy régi magyar mondában szerepel így, semmiféle hiteles forrás nem igazolja.

"magyar nyelvünk a legfejlettebb és legősibb nyelv az egész világon, s legközelebb áll az ősnyelvhez melyet mindenki beszélt először, s ha lehet így mondani az első ember aki beszélni kezdett magyarul szólalt meg." --> Erről sincs hiteles forrás; az utána következő okoskodás meg egy kalap túrót sem ér...

" körülbelül 5000 évvel Krisztus előtt mi már itt éltünk a Kárpát-medencében, mint földműves állattenyésztő nép" --> Aha...

Aztán: egy óriási ellentmondás néhány soron belül:

"az Ótestamentum mind ragozott nyelvet beszélők által íródott (...)

A MAGYAR NYELV AZ EGYETLEN RAGOZÓ NYELV!"

Ez csak néhány kiragadott példa; de szinte minden mondatot meg lehet kérdőjelezni.

Ja, és a Zeitgeist című filmre is hivatkozik forrásként; aminek több alaptalan állítását már évekkel ezelőtt megcáfolták.

Úgyhogy erről ennyit. :)

2013. jan. 18. 20:29
 3/8 poiu ***** válasza:
100%

Nagyon szeretnék egy hun nyelvre lefordított Bibliát olvasni, mert fogalmunk sincs a hun nyelvről.

Még jobban szeretném Attila koporsóját látni. Veszek egy jobb fémkeresőt.

2013. jan. 20. 14:16
 4/8 mustafa33 ***** válasza:
100%
Csodálatos, akár a finugor marhaság. A sumérban például a lovas az luvasa azaz lovas ember, tiszta magyar nem? csak ott a bibi, hogy a lu az ember és a vasa a ló ☺.
2013. jan. 21. 04:47
 5/8 anonim ***** válasza:

@ poiu:

:)))

@ mustafa33:

A nyelvtudomány jelenlegi eredményei alapján még mindig a finnugor nyelvrokonság a legvalószínűbb, ezért ez az elfogadott; szemben az alaptalan rokonítási kísérletekkel.

2013. jan. 22. 22:01
 6/8 mustafa33 ***** válasza:
Szia Berta, igen a finugor a legvalőszínűbb. De az hogy legvalószínűbb az szó szerint is azt jelenti, hogy nem biztos. Mikor azt kifejtették (nem akarom provokatíve írni, hogy kitalálták ☻), ugyanakkor alkottak más népek saját romantikus eredetmítoszokat amiket aztán tudományos tételekké emeltek és azóta komoly tudósmunkával akadémiáik bizonyítottak és bizonyítanak. És nem utolsósorban saját neomítuszokat alkotnak à la sumérmagyar. Szóval egy kis erőlködésel minden humán teória bizonyítható és ugyanannyival cáfolható is.
2013. jan. 25. 00:42
 7/8 mustafa33 ***** válasza:
Ami a hun nyelvet illeti, nem tudom mennyire igaz az örmény-hun szótár létezése. A neten is megtalálható belőle mondott szemelvények eredetiségében nem hiszek, de egyébbként nem zárom ki hogy "ott" létezhet ilyesmi, csak nem kutatták magyarok.
2013. jan. 25. 00:46
 8/8 anonim ***** válasza:

Ismerem a "valószínű" szó jelentését, elég tudatos nyelvhasználó vagyok. ;)

És azt is tudom, hogy a nyelv- és a történelemtudomány nem olyan egzakt tudományok, mint pl. a matematika, tehát az állításaik sokszor nem bizonyíthatók 100%-ig. Ezért vagyunk kénytelenek elfogadni a "legvalószínűbb" lehetőséget, azaz azt, amire a legtöbb bizonyíték van, vagy ami a legindokolhatóbb.

Nem mellesleg számomra sem volt igazán meggyőző a finnugor nyelvrokonság, amikor tanultam, de a többi lehetőség még annyira sem. Ez van.

2013. jan. 26. 21:04

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!