Ti hogy látjátok?

Figyelt kérdés

"Egyetlen ember sem léphet kétszer ugyanabba a folyóba, mert az már nem ugyanaz a folyó, és ő màr nem ugyanaz az ember."

(Herakleitosz)

Szerintem ez az idézet egyáltalán nem igaz. Az ember mindig ugyanazokat a hibákat követi el újra és újra.

Ti hogy látjátok/tapasztaljátok ezt?

2012. dec. 29. 20:55
 1/9 anonim ***** válasza:
100%
Ha a hiba ugyanaz is,a körülményei biztos hogy mások,szerintem így kell érteni.
2012. dec. 29. 20:58
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

"Az ember mindig ugyanazokat a hibákat követi el újra és újra. "

Az okos más kárán tanul, a szamár a magáén sem.

Van még kérdés? :)

2012. dec. 29. 21:26
 3/9 anonim válasza:
100%

Az ember attól intelligens lény, hogy tapasztalati úton, a hibákból (is) tanulhat. Az okos és intelligensebb ember más hibáiból tanul, látva a rossz példát, ő már nem lép bele ugyan abba a folyóba, mert elméleti úton tudja, mi a következménye.

Pl.: Oviban láttam, hogy a gyerek belenyúlt a gyertyába és sírt, mert megégette; nyilván fájt neki. Én ebből megtanultam, hogy nem szabad belenyúlni semmilyen égő tárgyba -nem csak a gyertyába- mert az nem jó, fáj.

Saját káromon nem tanultam, mert mindig figyeltem a környezetem már kis korom óta, így kevesebb kudarcot és fájdalmat kellet átélnem.

2012. dec. 29. 21:52
 4/9 A kérdező kommentje:

Első válaszoló:

Hogy érted, hogy mások a körülmények?

2012. dec. 30. 02:02
 5/9 anonim ***** válasza:

Herakleitosz arra gondolt, hogy ha minimális eltérés is, de mindig van.

Ugyanazzal a lábaddal beleléphetsz a folyóba (ugyanazt a hibát elkövetheted újra), de sem a víz, sem az aljzat nem ugyanaz már (mivel addigra másik molekulákat sodor arra az ár, és az üledék is más már)....ezen gondolkozz el....

2012. dec. 30. 11:17
 6/9 anonim válasza:
Talán jelentheti azt is, hogy sok fontos dologra egyszer van lehetőségünk, mert a második próbálkozás már nem ugyanolyan értékű, mint az első. Én így értelmeztem. :)
2012. dec. 30. 13:37
 7/9 anonim ***** válasza:
A más körülményeket úgy értem,nem pont ugyanoda fogsz lépni.A folyóban víz folyik,ez az időt is jelképezheti,a folyó is változik.Tehát ha a hiba ugyanaz is(belelépsz a folyóba ismét) az már nem pont ugyanolyan lesz mint előtte.Pont ugyanúgy nem ismétlődik meg egy esemény,minimum a körülményei mások lesznek.
2012. dec. 30. 13:55
 8/9 norbeey válasza:
Én tudományos szempontból értelmezném, mivel a testedet alkotó részecskék folyamatosan cserélődnek úgymond, így ha már 1 darab is változik akkor nem ugyan az az ember vagy. A folyó vize és a benne lévő dolgok szintén ugyan így.
2012. dec. 30. 18:56
 9/9 anonim ***** válasza:
Szerintem az idézet nem csak a hibás döntésekről szól, hanem valamennyi választásról, függetlenül attól, hogy az adott döntés később helyesnek, vagy helytelennek bizonyul-e. Mivel a körülmények állandóan változnak, és az idő múlásával az ember is változik az. Ezért nem léphetsz bele kétszer ugyanabba a folyóba, hiszen a körülmények is csak hasonlóak, de nem ugyan azok, és te is változol (leginkább a korábbi döntéseid miatt, és talán még bölcsebbé is válsz) ezért te sem vagy már ugyanaz.
2013. jan. 10. 23:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!