Mi alapján ítélünk valakit gonosznak?
Gonosz az, aki úgy árt a másiknak, hogy közben őneki nincs ebből haszna.
Ha haszna is van, az már valamilyen gazember (rabló, stb).
Maximum, persze ha helyesen akarunk a kérdéshez állni, akkor egy-egy megnyilvánulási formulát ítélünk gonosznak, s nem az ember egészét.
Másrészről, ahogyan Wampa írta, ez tök szubjektív...ugyanis mondjuk megfogom, és egy hölgynek viszek egy virágot, csak úgy spontán kedvességből ajándékozom neki, semmit nem el várva cserébe...de ekkor a hölgy simán gondolhatja az adott pillanatban, hogy biztosan azért vettem neki virágot, hogy elnyerjem a tetszését, hogy jól megfektessem, és gonoszságot feltételezhet ebből kifolyólag a tettem mögé, holott ott sem volt. Ez jó példa arra is, hogy nem az a gonosz, ami másnak árt...mert ezen ugyanúgy megsértődik a nő, vagyis árt neki, pedig a cselekedetem nem is volt gonosz...ergo a téves ítéletéből fakadóan magának árt a nő...sőt, ha tovább mennék, nem is lehet másnak ártani...ugyanis csak az árthat nekünk, amit mi magunk személyes ítéletünk során ártónak fogunk fel..."Nem a világ, vagy az emberek tettei a rosszak, hanem az ítélet azokról."
A gonosz megnyilvánulás mindig a szándékból indul ki, ha kiderül, ha nem...és ez a szándék az önző szándék, amikor valaki azért tesz meg bármit is és úgy, hogy saját, személyes érdekét előtérbe helyezi más(ok) érdekével szemben. S azért ez a gonoszság, mert ekkor az egységet bomlasztva hajtja végre akaratát az adott egyén.
üdv
27/F
LastOne.Left
Kérdező! Nem gonosz vagy ilyenkor, hanem kicsit buta. Számodra ez a szint a szórakozás, értelmesebb dolgokat kevésbé tartasz annak. Sajnos ennek lehetséges olyan folytatása, hogy egyszer csak gonosszá válasz. Mert már olyan mértékű "szórakozást" találsz ki, ami mások életét vagy életminőségét veszélyezteti.
Amíg nyílt terepen gáncsolsz, lehet hogy primitívség. De ez előbb utóbb unalmas lesz. Ekkor lépcsőn gáncsolsz, ami már halálos is lehet.
Egyébként a gáncsolást én inkább alattomosságnak nevezném. A gonoszságnak ez feltétele.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!