Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Kik és mik alapján döntik el...

Kik és mik alapján döntik el azt, hogy melyik szó számít trágárnak, miért?

Figyelt kérdés
Például a prostituált, a pénisz, a fenék nem számítanak annak de a ku*va, a f*sz, a s*gg igen.És melyik volt előbb a "trágár" változat vagy a "sznob" változat? Miért kell sznob szavakat kitalálni?
2012. márc. 14. 19:56
 1/3 anonim ***** válasza:

A vulgáris szavak azért vulgárisak, mert annak tartja, aki a nyelvet használja. Igazából a többi szó, és maga a nyelv is így működik. Ha mindenki vulgárisnak ismeri, akkor az is lesz. Hogy melyik volt előbb, azt nem tudom, de például sok régen vulgáris, sértő szó ma már sokkal enyhébb. Például ha régen azt mondtad egy jobb helyen valakire, hogy "maga piszok fráter", akkor már lehetett készülni egy kis párbajra, ma meg csak kiröhögnének. Szerintem sok trágár kifejezés éppen ezért született, mert a régiek már nem hozzák a várt hatást.

Amúgy nem hiszem, hogy pl. a fenék szó sznob lenne. Attól, hogy valaki nem úgy beszél, mint egy tajparaszt, még nem lesz sznob. :)

2012. márc. 14. 23:41
 2/3 A kérdező kommentje:
Azt nem mondtam, hogy annak számít, én csak több kérdést írtam mert félóránként csak egyet szabad, de én is szívesebben használom a fenék szót, mint a s*gg szót. :)
2012. márc. 15. 12:02
 3/3 anonim ***** válasza:

Némely trágárnak számító szó, valóban ősi. PL. a rosseb, a nyavalya... Mivel tiltva lettek, csak nagy harag idején, mikor nem fegyelmezte magát a dühtől, akkor ejtette ki a száján az ember, ezért tehát a durvaság kifejezője lett. Vagyis trágár. A szexuális testrészek emlegetése is ebbe a kategóriába tartozik. Igazából lehetne használni ezzeket a szavakat, csak nem arra, hogy valami nagyon lealacsonyítót mondjunk. Pl: A "teremtő bot", amivel a gyermeket teremtjük, vagy az anyai szervek valójában a legnagyobb tiszteletet érdemelnék, és a tiltás minatt mentek át a megalázás, bosszúvágy vagy más durva érzés szókincsébe. Tehát azokat a szavakat hívnám trágárnak, amelyekkel trágár érzelmeket fejezünk ki.(pl: Sértegetni akarunk valakit, vagy erőfitogtatás, vagy annak kifejezése, hogy nem akarom tisztelni, a tiszteletem nem terjed ki arra, akivel beszélek)

Meg aztán a "rétegnyelvet" is jellemzik ezek a szavak. A lakosság bizonyos rétegei ilyen szavakat használnak, más rétegek olyanokat. Ezt a réteget az életkor, a kisgyerekkori környezet, a talusási helyzetek, stb alakítják ki.

2012. márc. 18. 22:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!