Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Én nem hiszem el, van aki...

Én nem hiszem el, van aki mégis, hogy Ősbudavára és Fehéregyháza a budakalászi fennsikon volt?

Figyelt kérdés
Jártam ott, állitólag kazamaták is vannak, miért nem ássák ki, ha ez igaz?
2009. aug. 4. 14:30
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:
Budakalásznál volt a fő kereskedelmi útvonal dunai átkelője, a Duna a hegyek lábánál folyt. Metszetek vannak róla. Vagyis stratégiai központ, közlekedési és kereskedelmi csomópont volt a budakalászi fennsíkon. És ott volt egy város is, a mai Kalász elődje, valamint egy vagy több vár. Itt lehet olvasni róla: [link]
2011. febr. 14. 23:09
 12/16 anonim ***** válasza:

A kételkedésed jogos.

Az eredeti Budát keresd a youtube-on.:Nem oda Buda.Egyszer volt Buda.

De Fehérvár városa is megvan,ahol koronáztak.:Egyszer volt Fehérvár.

Miután innen elköltözött Buda Budakalász-Róka-hegy környékére és innen költözött a mai Budára.

2014. márc. 9. 10:06
 13/16 A kérdező kommentje:
Én láttam a műholdtérképet és láttam a romokat is a terepen, a bozótban. A helyzet egyértelmű: fennsík, jól védhető helyen és teljes panoráma a főútvonal nagy dunai átkelőjére, vagyis a Megyeri révre. Ez Fehérvár, török neve Usztulni Belgrad, vagyis Királyi Fehérvár. A németek ez hallották félre és értették Stuhlra, vagyis "Székes"-re. A magyar középkor soha nem ismert semmiféle "Székesfehérvár" nevű királyi központot, csak Fehérvár, abból pedig nem is egy volt. Azt is fontos megjegyezni, hogy a királyi kincstárba folynak be a vámok (a Megyeri révnél a kálizok (a 13-ik századig muszlimok voltak) látták el a vámolást, őrizték a révet, intézték a csónakokon és a tutajokon az átkelést. Az ő településük a mai Budakalász őse. (Templomukat feltárták).
2014. márc. 10. 12:08
 14/16 A kérdező kommentje:
Az esztergomi nagyút a Kevélyek nyugati oldalán vezetett, Ürömnél ágazott el a Megyeri rév felé. Ez a mai Budakalász-Ürömi út nyomvonala. Másik ága vezetett tovább Óbudára, illetve Budára.
2014. márc. 10. 12:11
 15/16 anonim ***** válasza:

Ha már szóba kerültek a törökök meg Budakalász, csak úgy érdekességképpen:

[link]

2016. márc. 20. 01:47
 16/16 anonim ***** válasza:
2017. júl. 22. 23:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!