Mi az a skalp?
Az őslakosok által elejtett ellenség fejbőrét, hajával együtt levágták egy késsel. Ez a skalp.
De ma ez egy tágabb fogalom, a sikeres csajozókat például skalp vadásznak hívják, vagy legalább is magukat hívják így, ha ez számodra értelmes válasz volt, kérem a felpontozást :)
Csak kiegészítésül, érdekességképpen. Angolul:
scalp = hajas fejbőr, skalp
to scalp = hántol, lefejt, letarol, megskalpol
:)
Hajas fejbőr, vagy annak egy része. Bizonyos időkben, bizonyos helyeken az ember ha megölte ellenségét (ellenfelét?) bizonyítania kellett e tényt. Ezért - célszerűen olyan testrészét vette magához, amelyikből egy van, nem foglal nagy helyet és könnyen beláthatóan embertől származik. Az a "harcos" aki sok ilyennnel rendelkezett természetesen nagy megbecsülésnek örvendhetett. (Hasonló céllal gyűjtötték az ember fejeket a hátsó indiai fejvadászok. Azért zsugorították - mesterien - hogy sokat lehessen belőle az ővjükön győzelmi jelvényként viselni. :DD)
Úgy tudom egyébként, hogy a skalpolás "szokását" nem az észak amerikai indiánok találták ki, hanem a beáramló európai telepesek. Indián irtás közben el kellett számolni a leölt bennszülöttekkel, mert annak megfelelően kapták a fejpénzt az erre szakosodott emberek. Stb...
Mai szóhasználattal győzelmi jelvény, amely valaki vagy valakik feletti győzelmedet jelenti. Általánosságban is használják: "A Dózsa begyűjtötte a Fradi skalpját."
dellfil
Bocsi gyerekek, rohadt lassú vagyok. Bizony isten egy választ sem látva fogtam íráshoz... :DDD
dellfil
Tényleg félóráig írtad? :D
Szerintem te rekorder lehetnél :D
Igen, mert közben készült a vacsora is. :D Jó, jó tudom: egy seggel egy lovat ülünk meg... :DDD
dellfil
Eredetileg ez egy mozaikszó:
S= Skin (=bőr)
C = subCutaneous tissue (azaz bőr alatti zsírszövet)
A= gelea Aponeurotica.
Loose areolar tissue (=laza kötőszövet)
Pericranium (periost a calvarián, azaz a koponyatetőn)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!