Hol laktak a házatlan zsellérek (subinquilisek)?
Pár hónapja foglalkoztam egy olyan (1800-as években élt) család történetével, akik házatlan zselléreknek voltak anyakönyvezve a gyerekeik születésekor. A lakcímük fel volt tüntetve, korabeli térképek rendelkezésre álltak.
Akivel munkakapcsolatban álltak, attól béreltek egy lakást.
Magyarázatot igényel azonban, mert ez nem ilyen egyszerű.
A családfő időszakonként a helyi kőbányában dolgozott. A bányabérlőnek volt egy olyan telke, ahol egyszobás (+konyha) lakások voltak egy épületben 3 db. Egy udvarban 9 lakás volt. Ebben laktak a nála dolgozó férfiak családjai.
A cseléd az a gazdánál lakott, de a cseléd az nem zsellér. A cseléd automatikusan kapott bizonyos juttatásokat (cselédlakás, tehén, stb.). A zsellér pedig megoldotta, ahogy tudta. Ahogy nézegettem, alapjában véve amikor nem volt a földeken munka, alapvetően a helyi iparban dolgoztak a férfiak és azon keresztül a lakhatás megoldható volt.
Azonban ezek a "lakásmegoldások" nem voltak valami nagyon kényelmesek. Volt egy szoba, egy konyha és a konyha mellett egy kis raktárszoba. Egy napot nem bírnék ki egy olyan lakásban, olyan szükséglakás-jellege van. Nekik az egész életüket ott kellett leélni.
Köszi a választ! Én azt láttam ezeknél a házatlan zselléreknél, hogy a házszámuk állandóan változott.
Olyannal is találkoztam, hogy nyáron napszámos volt, télen pedig takácsmester.
Igen, időnként elköltöztek.
Miközben írtam, akkor három valóban létezett családra gondolva írtam. Az egyiknél össze is számoltam, hogy háromszor változott a lakcíme. Megkerestem akkori térképeken és valódi változás volt. Először szülői ház, utána a bányabérlő udvarában a lakóházak, majd idősebb korára valahogy lett neki egy kis telke.
A másik két családnál viszont nagyon sok címváltozás van, kb. 6-7 évente költöznek (és közben mindig gyarapodnak).
Az elég gyakori, hogy nyáron agrártevékenységből élnek, más időszakban meg iparban dolgoznak.
Persze a gyakorit nem a saját kutatásaim miatt írom, hanem Gyáni-Kövér-féle társadalomtörténet könyv miatt merem általános jellegűnek mondani.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!