Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az emberek általában, de...

Az emberek általában, de legfőképp a nők miért vannak úgy betojva minden ízeltlábútól?

Figyelt kérdés
Mi olyan félelmetes mondjuk egy nagyobb szöcskében? Vagy, könyörgöm, egy pici pókban? Azt se tudja, hova meneküljön a szerencsétlen, a nők meg 30 méterre elfutnak előle meg sikítoznak. Miért? Ezerszer nagyobbak és erősebbek vagyunk náluk, ha éppen harcra kerülne sor, de magát a félelmet sem értem. Mo.-n nem nagyon él olyan ízeltlábú, ami komoly veszélyt jelenthetne az emberre, és ami igen, az se támadja meg "csak úgy", ahogy a hollywood-i filmeken felnőtt ostoba városi ember képzeli. Védekezésből meg minden állat támad, de azért valljuk be, nem nagyon akad össze egy átlagember lódarazsakkal meg búvárpókokkal. Honnan ez a nevetséges, eltúlzott félelem?
2012. júl. 21. 09:46
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
90%

Valaki ettől fél valaki attól.

Én pl. a kisebb pókoktól nem félek de a kaszáspók na az ha meglátom menekülök,pedig tudom hogy ártalmatlan és van madárpókom is,de az szép.Én a többi ízeltlábútől nem félek kivéve még a csótányt.

2012. júl. 21. 10:22
 2/15 anonim ***** válasza:
100%

Huhhh, az ilyen kérdésre mindig ugrom.

Felnőtt, értelmes nő vagyok. A kívülálló számára egy átlagos ember, van munkám, van párkapcsolatom, csinosan öltözöm, beszélek angolul. DE: rettegek a pókoktól, ha meglátok egyet, lemerevedem, remegni kezd a lábam, a kezem, hideg önt el, és már ahogy ezt írom, most is érzem a tüneteket megjelenni. A többi rovarral sem vagyok jó barátságban, úgy általában azt mondhatom, hogy aminek négynél több lába van, az kerüljön el.

De visszatérve a válaszom elejére, hogy miért ugrom az ilyen kérdésekre? Mert gonosz, aljas módon a logikával közelítenek. "Mi olyan félelmetes benne?" "Ő jobban fél, mint te!" (ez egyébként a kedvencem, nem, basszus, én félek jobban tőle, ő láthatóan vígan vágtázik át az asztalomon.) "Hiszen csak egy pók." "Erősebb vagy nála." "Nem veszélyes rád." "Nem bánt." "Nevetséges, eltúlzott." Ezek nem igazságos mondatok, az ESZEMMEL én is tudom, hogy erősebb vagyok nála, de a testem másként reagál. Számtalanszor próbáltam már leküzdeni, sőt, az egész életem erről szól, hogy megpróbálom leküzdeni, mivel nem sikíthatok állandóan, lépten-nyomon, például munkahelyen. De igenis, rettegek tőle, bepánikolok, és nem vagyok úrrá a testemen, ha meglátok egyet.

Te, aki feltetted a kérdést, szerencsés vagy. Ilyen szempontból. Nem félsz tőlük, oké, felfogtuk. De még a gondolat halvány írmagját is elfelejtheted, hogy azzal, hogy logikus észérveket sorakoztatsz fel, az, aki eddig félt az ízeltlábúaktól, ezentúl nem fog félni. Logikus észérvekkel ugyanis tele a padlás. Itt elvesznek.

+ 1 infó: Egyszer egy kétéves kislánnyal (nem a sajátom) voltam egy játszóházban, ahol a gyerekek felfedeztek egy hatalmas pókot. Tényleg hatalmas volt, nem a fóbia mondatja velem. Szerintem a legnagyobb, amit életemben láttam. És ott, a kislánnyal nem veszítettem el a fejem, sőt, amikor egy apuka (mert egyetlenegy vállalkozott rá) egy befőttesüvegbe zárta a pókot, és a velem lévő kislány meg akarta nézni, odamentünk, és megnéztük (kicsit túlzok, én nem igazán néztem oda), tehát valószínű, ha egyszer gyerekem lesz, adott helyzetben képes leszek kontrollálni a helyzetet.

2012. júl. 21. 10:49
 3/15 A kérdező kommentje:

"A többi rovarral sem vagyok jó barátságban,"

A pók nem rovar:D

Oké, nem kötekszem.

"De visszatérve a válaszom elejére, hogy miért ugrom az ilyen kérdésekre? Mert gonosz, aljas módon a logikával közelítenek."

A logikában semmi gonosz meg aljas nincs önmagában, csak mintha a nők félnének tőle.

Te, aki feltetted a kérdést, szerencsés vagy. Ilyen szempontból. Nem félsz tőlük, oké, felfogtuk. De még a gondolat halvány írmagját is elfelejtheted, hogy azzal, hogy logikus észérveket sorakoztatsz fel, az, aki eddig félt az ízeltlábúaktól, ezentúl nem fog félni. Logikus észérvekkel ugyanis tele a padlás. Itt elvesznek.

Nem felejtem el. Neked pedig fóbiád van, oké, felfogtuk. De azt ne mondd már nekem, hogy minden nőnek születésétől fogva pókfóbiája van! Ez valamiért kialakul. Egyébként nem kell annyira lebecsülni az észérveket. Tudtommal a fóbiásoknak is segítenek. Mondok egy példát. Egyszer beragadtunk 12-en egy liftbe. Az elején mindenki elviccelte, de éreztem, hogy kezd feszültebb lenni a hangulat. A végén egy lány elsírta magát. Én pedig mondtam az egyik ismerősömnek, de úgy, hogy más is hallja, hogy nem fordulhat elő az, hogy megfulladunk, hiszen eleve úgy tervezik ezeket a lifteket, hogy mindig legyen levegőutánpótlás, akkor is, ha mi nem látjuk a réseket. Egyáltalán nem vagyok ebben biztos, csak nyugtatásképp mondtam, de éreztem, hogy enyhült a hangulat.

Te is leírod, hogy ""Mi olyan félelmetes benne?" "Ő jobban fél, mint te!" (ez egyébként a kedvencem, nem, basszus, én félek jobban tőle, ő láthatóan vígan vágtázik át az asztalomon.)"" közben pedig ami neked "víg vágtázás", az valószínűleg neki eszeveszett futam az életéért, menekülés a kilométer magas óriás elől.

Még egyszer mondom, a fóbiát megértem, bármennyire is szeretnéd bebizonyítani, hogy én egy hideg gondolkodású fafej vagyok, aki nem tudja, mi az a fóbia. Nekem is van egyébként. De ez csak egy eset. Csomó olyan van, aki a műveltségét az ostoba filmekre építi, és ez alapján azt hiszi, hogy minden, ami kicsi és sok lába van, az megcsíp, beléd petézik, és kikelnek belőled az óriási utódai, és éjjel is utánad jár és besző és megöl. Emlékszem, egyik barátom kérdezte valami állatról, hogy mi van, ha utánad jön és elkap, talán valami siklóról. Mi a f*szért jönne már utánam? Minimális biológiai ismeret kéne ahhoz, hogy tudják az emberek, hogy az embert a kisebb állatok nem nézik zsákmányállatnak, meg semmilyen állat nem bántja ok nélkül. Régen, amikor még tanyák voltak és az emberek az állatokhoz közelebb éltek, sokkal jobban ismerték a természetet. Félelmetesen hülyék tudnak lenni az emberek. Például erre csípőből mindenki azt mondja, hogy darázs és menekülni kell előle: [link]

Hogy mit kifogásolok, mit akarok? Megismerést. Kicsit meg kéne ismerni ezeket az állatokat, mielőtt kapásból több millió állatot könyvelünk el "bogárnak, ami csíp és veszélyes". Engem meg ez zavar.

2012. júl. 21. 11:28
 4/15 anonim ***** válasza:

Nem tudom, van-e értelme ennél a kérdésnél vitatkozni (vagy válaszoljak inkább privátban), de így döntöttem.

Próbálok pontról pontra haladni.

"A logikában semmi gonosz meg aljas nincs önmagában".

Így van, a logikában semmi gonosz nincs. Azokban a kérdésekben/kijelentésekben van, melyek a logikával közelítenek ("dehát csak egy pók"). Ez egy gonosz kijelentés. Én is tudom, hogy CSAK egy pók. Itt az észérv nem érv.

Sajnos nem tudom, mi a te fóbiád, nem tudok észérvekkel reagálni rá, de megpróbálnám.

A kolléganőm retteg a cápáktól. A cápáktól Magyarországon úgy, hogy még csak külföldön sem volt soha életében. Senki nem érti meg a cégnél, csak én. Mindenki azt mondja neki, hogy "dehát soha életedben nem találkozol cápával", meg "még sosem láttál cápát élőben". Ez lufi, ez nulla, ezt ő is tudja. Ezek az észérvek.

"De azt ne mondd már nekem, hogy minden nőnek születésétől fogva pókfóbiája van! Ez valamiért kialakul." Ez teljesen igaz, és olvastam is már sokat utána, mert engem is érdekel, de vadabbnál vadabb elméletekbe botlottam. Azt viszont tudom, hogy nálam nagyon korán kialakult, mert így van, mióta az eszemet tudom.

Amit meg most mondok, úgysem fogod elhinni... Egy tanyán nőttem fel. Apám ki is volt bukva tőlem rendesen, ha őszinte akarok lenni. Gyerekkoromban próbálta közelíteni álláspontjainkat, például legyet fogtunk a cselőpóknak, ami kitámadt a földbe vájt lyukból, és elkapta a legyet, de nem lett tőle jobb. Apu ma már csak legyint, és sóhajtva kitessékeli a pókot a lakásból. Viszont kígyót (siklót), gyíkot, egeret akár élve is megfogom, békát nem szívesen, de ha muszáj lenne, megtenném.

Nálam egyáltalán nem igaz, hogy szülői mintára félek én is. Soha nem láttam otthon eszeveszett csapkodást, vagy székre ugrást, béka, pók vagy egér elől.

Amit a liftben mondtál, kedves dolog volt, de nem észérv. Az észérv azt lett volna, hogy "Miért sírsz? Nem sérültél meg, nem fáj semmid, csak megállt a lift.", vagy "Magyarországon még senki nem halt meg liftben".

Nem szerettem volna bebizonyítani, hogy egy hideg gondolkodású fafej vagy. Semmit nem szerettem volna bebizonyítani, nem hinném, hogy fafej vagy, szerintem egyszerűen nem értesz minket, és nem érted, hogy mi miért nem értjük. :)

Egyébként, ha ez számít, én soha nem attól félek, hogy belémfészkel, kikelnek a petéi bennem, és a hasamból fognak kiszakadni, vagy hogy megeszik a szememet, vagy emeletesháznagyságúra nőnek, és lerombolják a várost. Én egyszerűen magától az állattól félek, az érintésétől, és semmi hollywood-i továbbgondolása nincs a dolognak.

És megint itt vagyunk: van minimális ismeretem, tudom, hogy az embert a kisebb állatok nem nézik zsákmányállatnak, meg semmilyen állat nem bántja ok nélkül.

A linkelt képen egy zengőlégy van. Ártalmatlan (mint gyakorlatilag minden, amiről fentebb beszéltünk).

2012. júl. 21. 12:24
 5/15 anonim ***** válasza:
100%
[link] - ezért. a fóbia egy betegség.
2012. júl. 21. 12:40
 6/15 anonim ***** válasza:
100%

Csak annyit tennék hozzá a vitátokhoz, hogy ezek a fóbiák ösztönös félelmek. Hiába vagyok én is tisztában azzal, hogy a pókok többsége ártalmatlan, ez az akaratlan félelem felülkerekedik rajtam. Lehet, hogy a kérdező is szenved vmilyen fóbiában, pl. tériszony, klausztrofóbia, stb. és ezt elfogadja, mert leküzdeni nem tudja. A mi esetünkben ugyanarról van szó. Egy tériszonyos embert képtelenség meggyőzni, hogy ne féljen a kislétrán, remegni fog a lába. Ez ugyanaz a jelenség, csak a rovarok, pókok, stb. irányába. Nem lehet felülkerekedni rajta (esetleg terápiával), egyszerűen el kell fogadni. Én is tartok a pókoktól, de semmilyen más állattól nem. A férjem kinevet ezért,de egy pár méter magas kilátóba képtelenség felcsalogatni a tériszonya miatt. És nem érti meg, hogy a kettő közt nincs lényegi különbség.

Egyébként én egy nőt sem ismerek, aki minden ízeltlábútól félne. A gond inkább az olyanokkal van, mint a sógornőm, aki nem fél tőlük, csak utálja őket, és gondolkodás nélkül eltapos mindent, hasznos rovarokat is. És a gyerekeit is erre tanítja.

2012. júl. 21. 13:04
 7/15 anonim válasza:
ez valahogy kialakul. ha pl. az anya fél a pókoktól, akkor a gyereke is félni fog tőle. mert ezt mutatja (hiába 'kontrollálja', ahogy az egyik válaszoló megírta). kiskoromban nem féltem az ízeltlábúaktól (azért nem írom másképp, nehogy belém köss mert mondjuk bogarat, vagy rovart írok:D -.-), egészen addig, amíg bele nem térdeltem egy b*zi darázsba. azóta irtózom a darazsaktól is, elönt a víz és az infarktus közelében járok, ha meglátok egyet. a pókoktól úgyszintén félek, mert a nagynénémtől "eltanultam" ezt a szokást. a katicáktól, szöcskéktől, hangyáktól nem. a méhecskék közelébe sem szeretnék menni, pedig azokat szépnek látom, nem mint azokat az undorító darazsakat. meg már a legyektől is undorodom, amióta szétnyomtam egyeet az ablakon és kijött a ... ennyi.
2012. júl. 21. 13:58
 8/15 Kiki01 válasza:
Mert a nők arra vannak tervezve hogy megvédjék az utódaikat minden veszélytől. Amíg nem volt gyerekem, simán eltűrtem mindenféle pókot a lakásban, a legyeket is inkább kihajtottam mint lecsaptam volna őket, még a méhecskékkel is elvoltam (na, jó, azért közel nem mentem hozzájuk). Most viszont, hogy pici babám van, minden ilyesmit gondolkodás nélkül, azonnal likvidálok. Úgyhogy bocsi, de ez ösztönös. Kinél erősebb, kinél gyengébb. Itt persze nem a kóros fóbiáról beszélek, hanem az egészséges ízeltlábúnemszeretésről.
2012. júl. 21. 14:15
 9/15 anonim ***** válasza:

Én csak attól félek, ami hirtelen bukkan fel. Ha dolgozol nyugodtan, majd oldalra pillantasz a jegyzeteidre, erre odateleportált egy tízcentis imádkozó sáska, akkor szerintem te is sikítanál. Ha a szomszéd lenne ott, akkor is.

Minden más esteben én a csípéstől félek, nem az állattól. Pók, darázs, méh - nem bírom a fájdalmat, nem is szeretném. Tartom a távolságot. (Azok persze nem. Ilyenkor azn ember rettegve hátrál.)

2012. júl. 21. 16:24
 10/15 anonim válasza:

a pókokat utálom mert összevissza másznak, és önkéntelenül is az ugrik be, hogy mi lenne ha rámmászna, vagy fülembe, ilyesmi .. brrr, de egyébként azért annyira nem utálom őket, ha megtehetem, nem ütöm le őket, hanem kirakom, vagy ha félreeső helyen van a hálója, nem szedem le.

szúnyogokat nagyon utálom, mert szúrnak, vérszívó paraziták. A darazsakat utálom, mert aggresszívek, szúrnak, ha eszek egy gyümölcsöt nyáron, rögtön ott van legalább 5 db, és a mocskok még csak bele se halnak a szúrásba, mint a méhek. Na a méheket pl. nem utálom. Szorgalmas, aranyos, dolgos állatok, gyűjtik a mézet, feláldozzák magukat a méhcsaládért, ha kell.

Mi van még..szöcskét nem utálom, tücskök túl hangosak, de nincs fóbiám miattuk. Fülbemászó meg hasonlók undorítóak. Hangyákat nem szeretem.

2012. júl. 21. 16:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!