Egy emberi tulajdonságra céloz-e a "szabad akarat" fogalma?
A szabad akarat mint fogalom , a Bibliából származik !
Ugyanis Isten szabad akaratot adott az embereknek ,ezzel nagyon ügyesen le vette a felelősséget a saját válláról az emberek bűnei miatt.
"Szabad akarat= van eszed, hogy dönts. Ez különbözteti meg az embert a többi élőlénytől. Nem tulajdonság, adottság, végülis a gondolkozás sem egy tulajdonság"
Itt valami ellentétet fogalmaztál be a "szabad akarat" fogalmába. Hiszen ezek szerint nem akarat dönt hanem én (azaz az eszemmel döntök).
"A szabad akarat mint fogalom , a Bibliából származik !
Ugyanis Isten szabad akaratot adott az embereknek ,ezzel nagyon ügyesen le vette a felelősséget a saját válláról az emberek bűnei miatt."
Megköszönném, ha megjelölnéd hogy hol van ez megírva a Bibliában?
"Szerintem inkább arra, hogy nem mások, vagy a körülmények, vagy felsőbbrendű lény irányítja a döntéseinket és az életünket. A kifejezés elveti azt is, hogy másra hárítsuk a felelősséget és mást okoljunk a velünk történtek miatt."
Ha ez így van akkor ennek különös következményei lennének.
1. Mert akkor inkább egy felfogásnak kell minôsiteni a dolgot. Más szóval sarkalatosan kifejezve a fogalom egy kitaláció - egy elvárás kifejezése.
Annak az érdekében - aki ezt kitalálta - hogy mindenért amit teszünk felelôséggel tartozunk.
2............
"A szabad akarat a Biblia is, meg mindenki más is azt érti, hogy szabadon dönthetsz."
Mindenki? Ehatároztam hogy kimegyek a parkba és hátha ül ott valaki aki beszégetni szeretne errôl.
Az elsô "paciens" akit kiválsztottam egy rokkantot gondozott. Kisült hogy egy orosz bevándorló volt, de tökéletesn beszélt svédül. - "Szabad akarat?" Attól függ hogy mit értünk alatta. A kommunizmusban szavaztunk, szabadon?, a kórmány legalábbis azt állitotta.
Továbbmentem. Egy fiatal lány ült egyedül a padon, megtudtam hogy fôiskolás és hogy ôk is vitatkoztak a "szabad akarat" fogalmán. "Szabad akarat" olyan szerimtem nincs" mondta, de szivesen beképzeljük azt magunknak. Igen mivel az ember nem szeret vesztesnek látszani.
De mondom, mi a helyzet a döntés pillanatában? Hiszen akkor szabadon választhatsz, nem? Igen választhatok, de a döntésem is befolyás alatt van, tehát...
Bocsánat hogy firtatlak, de nem tudsz olyan helyzetet elképzelni amikor tisztán szabad a döntésed? - Sajnos nem tudok!
Eddig ennyi amit lényegesnek tartok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!