Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Az Iskola a Határon-ban miért...

Az Iskola a Határon-ban miért nem szöktek el abból a hülye katonaiskolából a gyerekek?

Figyelt kérdés
Ha velem így bántak volna, az első nap leléptem volna, nem érdekel, ki mit mond. Tudom, hogy fiatalok, meg más világ volt, de nem hiszem, hogy máshol nem lehet tanulni, csak ott. Bennem pl. már 10 évesen is volt annyi, hogy visszaszóltam annak, aki nem tetszett...
2012. ápr. 28. 19:32
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Mert ez az iskola a rettenetes szigor ellenére egy kitűnő oktatási intézmény volt, ahova nem juthatott be akárki. Mostanában ilyenek már nem léteznek. Ezért sincs igazán tekintélye a katonaságnak. Az ott tanulók nagy része mindent, de mindent bevállalt azért, hogy igazi katona legyen belőle a haza szolgálatára.
2012. ápr. 28. 19:43
 2/7 anonim ***** válasza:

Akik oda jártak, azok általában büszkék voltak erre, és nagyobb elismerést is kaptak, ha elvégezték. Onnan sokra lehetett vinni, és egy eléggé köztiszteletben álló dolog volt.

Amúgy meg, hová mentél volna?

2012. ápr. 29. 00:17
 3/7 A kérdező kommentje:
Haza. Vagy mit tudom én. Biztos, hogy otthagytam volna az idegbeteg katonatiszteket meg a többi idióta, a szabálymániájába belebolondult megkeseredett hülyét. Ha ezen múlik, inkább elszegődök dolgozni egy tanyára vagy nem tudom, de nem megyek tönkre lelkileg...
2012. ápr. 29. 08:32
 4/7 anonim válasza:
Amúgy én már régen olvastam, de az egyik, Szeredy v valamelyik meg is szökik, ha jól emlékszem.
2012. máj. 4. 07:58
 5/7 anonim ***** válasza:

Abban a hülye katonaiskolában olyan tanárok tanítottak, akik elég sok kiváló embert adtak az országnak. Voltak diákok, akik megszöktek, megállapították róluk, hogy nem méltók az iskolához. A többség azonban a konkrét ismeretek mellett ott tanult tartást, emberi méltóságot és néhány más olyan tulajdonságot, amelynek elsajátítására ma csak nagyon kevés iskolában van lehetőség. Ezért tartunk ott, ahol tartunk.

Palásthy György filmrendező mindezt nálam sokkal plasztikusabban mondta el egy riportban 78 évesen. Volt alapja, ő ott tanult, és - szavai szerint - vált emberré. Csupa nagybetűvel - mondom én.

A szabályok fontosságát nem magyaráznám most el, még korai lenne.

2012. máj. 4. 11:38
 6/7 anonim ***** válasza:

Az iskola alreálgimnázium volt (elvileg), a valóságban pedig burkolt katonaiskola (Trianon szabályozta, mennyi hadereje lehetett az országnak, de a kormányzat burkolt iskolákkal sokkal több katonát képzett ki titokban - ilyen iskola volt a kőszegi is, ahol a regény játszódik). Aki elvégezte az alreált, mehetett Pestre a főreálba, mint a regény végén meg is teszik a gyerekek. A főreál végén pedig érettségit kaptak, ami abban az időben olyan végzettség volt, mint ma egy diploma vagy phd.

Katona is lett az ember és érettségit is kapott. Ez nem volt ám semmi! Az akkori korban ez sztárképzésnek is számított!

Az ország romokban hevert, a gazdaság össze volt omolva, senkinek nem volt állása, pénze, jövőképe, egy vesztes háború után voltunk! Sok családban meghaltak a férfiak, apák, fiúk, nők maradtak. Ki fogja eltartani a családot? Akkor még számított a társadalmi rang, életszínvonal. Természetes, hogy egy előkelő iskolába iratják be az előkelő családok a gyereket, ahol tisztes képzést kap a gyerek, és úriember, tiszt lesz belőle! Ezért teljesen érthető hogy minden szülő igyekezett ebbe a sztárképzésbe beíratni a gyerekét, ahol katonát és érettségizett embert faragnak belőlük. Ebben volt tehát a reális jövő. Te, Kérdező is egy ilyen suliba szeretnél járni 1920-ban! Ha másért nem, a családodért.

Tehát a válasz: egyszerűen szülői, társadalmi, történelmi "nyomás" miatt tanultak ott a gyerekek. Mindenki elvárta tőlük, hogy teljesítsenek, és ezt ők felfogták, igyekeztek megfelelni ennek.

Egyébként egy 10 évesnek nincs ám akkora öntudata, hogy eldöntse, hogy megszökik, és inkább kapál egy tanyán! Egyrészt a regény szereplői majdnem mind pestiek vagy valamilyen városból valók, tehát nem paraszt, hanem úri gyerekek! Tudod milyen szakadék volt akkor a paraszt és úri gyerek között? Egy városi gyereknek eszébe sem jutott volna kapálni vagy mezőgazdasági munkát végezni, ilyen alternatívát egyszerűen nem ismertek. CSak a város alternatíváját látták. De mint mondom, egy 10 évesben nincs akkor öntudat, hogy önmagának megszabja, mit fog a jövőjével kezdeni. Ott volt, elviselte valahogy, mert úri gyerek volt, és tudta, hogy neki nem kapálni kell, hanem katonáskodni.

Egyébként még annyit, hogy egy, a regényt elemző könyvben olvastam, hogy megkeresték Ottlik Géza akkori osztálytársait azzal a céllal, hogy felismerik-e magukat a regényben (tehát Ottlik önéletrajzi könyvet írt-e?). A válasz most mindegy, de az a lényeg, hogy Ottlik osztálytársai egyöntetűen (egymástól függetlenül) azt válaszolták, hogy egyébként nem tetszik nekik egyáltalán a könyv, mégpedig azért, mert túl van dramatizálva, a szenvedések nagyon el vannak túlozva. Egyáltalán nem volt olyan gáz, mint amilyennek be van állítva a regényben. Sőt, Ottlik szerintük tutyimutyi ember volt, aki nem volt való oda közéjük. Tehát nem az iskolával, hanem Ottlikkal van a baj, aki írt egy könyvet, hogy magát mentegesse, és így az iskolát állítsa be rossznak.

Márpedig, ha ez így van, akkor ez egyel több válasz arra, miért nem szöktek el a gyerekek :)

2014. máj. 31. 05:55
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm, kedves utolsó, a válaszod, nagyon tanulságos volt! A végére reagálva, nekem az a véleményem, hogy Ottlik Medve Gáborban írhatta inkább meg magát.
2014. máj. 31. 14:18

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!