A számítógépes játékoktól tényleg agresszívak lesznek a gyerekek?
Elsősorban az FPS játékokat szokás okolni az agresszióért, egy RTS nem "testközeli ölést" mutat be.
Azért nem "alakít ki" agressziót, kell hozzá egy alapvetően agresszióra hajlamos természet. Erre rátehet egy lapáttal, bemutathat egy másfajta problémamegoldást, ami esetleg tetszik a játékosnak, de sosem próbálta volna ki. Ebben kiélheti magát. (Ha valaki ezek után családirtásba kezd, az pszichiátriai eset, ne ezzel foglalkozzunk.) Viszon egy ilyen séma növelheti az agressziót a való életben is, ti. ha azt látja, hogy a játékban működött, megpróbálja részben utánozni, hátha az életben is. Próbál azonosulni a karakterrel. (Egy könyv is kiválthat ilyet. De a számítógépes játék erősebb: vizuális, virtuális, jól felépíett közeg, amit elég tolnak, nem kell gondolkondi.)
Emellett az agresszió megnyilvánulhat abban, hogy a felgyülemlett feszültséget nem sikerül levezetni a játékban (ultranehéz pályák, állandó vereség), akkor bizony a környezetre zúdítja. A játék beszippant, a "még egy pályát" szindróma előáll, bármikor is kell kilépni - zavarjon meg akármi -, az rossz, és valahogy ezt a feszültséget le kell vezetni. A játékban már nem lehet, maradnak a családtagok. Ez főképp a addiktav játékoknál tud félelmetes méreteket ölteni. Olvastam egy cikket egy fiatal apukáról, aki megölte a kisfiát (eltörte a bordáit, úgy megrázta a gyereket), mert az sokat sírt, és nem hagyta nyugodtan WoW-ozni. Szóval végletek azért vannak, de a többség maximum kiabál egyet a macskával, belerúg az ajtóba, ha kikapott, aztán ennyivel levezette a dolgot.
Amit említettél, az a természetes agresszió. Ez mindenkiben van. Mindenki ismert terrorizáló osztálytársakat, csoporttársakat (talán olyan is van itt, aki kiskorában "maga volt a ördög" - engem mindig vertek, szóval én totál szubordinális vagyok). Ez sima csoprtstruktúra, van vezéralak erős agresszióval (az alfa pozíciót meg is kell őrizni), és vannak az omegák alacsony agresszióval. Így áll fel a rangsor. Oviban ez még "tisztább" közdelem, később jönnek az észjátékok, mikor az erő mellett megjelenik a taktika, nyílt harcok mellett a klikkesedés, mindenféle bonyolult rangsorok... De ez más, mint a számítógépes játékok.
Mióta megjelentek a játékok, arra fogják az agressziót :)
Akinek egészséges a lelkivilága, arra nem lesz semmilyen hatással. Akinek problémái vannak, annál más is problémát fog kiváltani.
3 évig GTA-ztam mégis nagylelku vagyok.
Amugy bocs nem akarom kiemelni magam.
Én is csak egy idióta vagyok a sok közul.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!