PHD-hoz hogyan lehet publikációs lehetőséghez jutni?
"Ez nagyon úgy hangzik, mintha keletkezne egy "űr a piacon" - amit egy szemfüles kiadó betölthetne. Úgy értem, ha egy-egy komoly lap visszavenne az igényeiből, biztos egy csapásra a legnépszerűbb lenne. "
Nem olyan egyszerű... a kiadók ugye nem ellenségei saját pénzüknek, amíg a model működik, addig nem lesz csökkentés. A kis lapok, meg nem nagyon tudnak feltörni, mert kevesen olvassák őket, és nincs "presztízsük". Most úgy tűnik, hogy felülről történik egy szabályozás, ami szerint az USA (a világ :-) legnagyobb tudományfinanszírozói indítanak újságokat, ami már normálisabb keretek között fog működni, és a presztízsét az fogja megadni, hogy a finanszírozók a kutatókat arra fogják kötelezni, hogy ezekben az újságokban publikáljanak, amiknek az elérése is szintén ingyenes lesz. Sőt a bírálók is kapnak majd valami zsebpénzt, azaz presztízs lesz ezeknél az újságoknál bírálni. (nekem egyébként nem azzal van a bajom, hogy a kutatóknak fizetnie kell, hanem azzal, hogy a bírálók nem kapnak pénzt, és a tartalom elérése nem ingyenes, azaz hiába közpénzből történik a kutatás az eredmény nem elérhető a köz által.)
"Azt nem is tudtam, hogy a kutató értékét első sorban a hivatkozottság szabja meg - hiszen néha nem egyenesen arányos a hivatkozottság az elért eredmény minőségével (úgy értem, előállhat az a helyzet, hogy össztűzzel cáfolják)."
Bizony, ez előállhat, de erre azért figyelni szoktak olyan helyen, ahol ez számít. pl. állásajánlatkor a leendő főnök megnézi, bizottság ellenőrzi pl. akadémiai kinevezésekkor. De előfordul a mi projektünknél is van egy csoport, aki hasonló dolgokon dolgozik, és volt egy nagy melléfogásuk, és vagy 5-7 cáfolat ment be pár év alatt. De annál több ritkán. Jobb cikkekre több, mint 1oo-2oo hivatkozás is megy.
Valóban, a bírálat is nagy munka lehet. És a hozzáférés ingyenessége tényleg legalább fontos lenne, mint a szerzőt fizetni.
Egyébként a szerzők saját zsebből állják, vagy a "laborpénzből" fedezik a cikk kiadást?
A másik kérdésem az lenne, hogy ha több újság profiljába is beleillik egy közlemény, mi alapján dől el, hogy hova adják be? Vagy be lehet adni több helyre is egyszerre?
"Egyébként a szerzők saját zsebből állják, vagy a "laborpénzből" fedezik a cikk kiadást? "
Többnyire pályázati pénzből. De olyan szegény országban, mint a mienk, vannak külön pályázatok, hogy a publikációnak a költségét kifizessék a témavezető helyett.
"A másik kérdésem az lenne, hogy ha több újság profiljába is beleillik egy közlemény, mi alapján dől el, hogy hova adják be?"
Egyéni preferencia, tapasztalatok... ha egy újságnak nagyobb az impakt faktora, ami kb azt fejezi ki, hogy mennyire "jó" az újság, akkor inkább oda, de oda nehezebben megy el, csak kevesebb cikket válogatnak be. Ha egy újságnál gyors a bírálat, akkor az is szempont lehet, vagy az, hogy vannak ismerős editorok. :-D
"Vagy be lehet adni több helyre is egyszerre?"
Nem, amíg nincs válasz egy helyről, addig nem szabad máshova beküldeni. Így lehet az, hogy egy kézirat, újságról újságra vándorol, akár évekig is, mire kiadják. Jobb esetben a szerzők kapnak támpontokat, hogy mivel lehetne növelni színvonalat, meg csinálhatnak új méréseket is pl. Így a kézirat fejlődik. Csak az igazán nagy nevek jó cikkei mennek el csont nélkül az első helyre. Az ritka.
"Döncike, szerintem ez Magyarországon nem így működik. Még sosem hallottam arról, hogy itt fizetni kéne azért, hogy publikálják a cikkemet. Sőt, inkább a szerzőnek fizetnek honoráriumot. Amiket te felsorolták, azok egytől-egyig külföldi lapok."
Magyar nyelvű tudomány nem létezik. A tudomány esszenciája, hogy az elért eredményeket meg kell ismertetni a világ bármelyik pontján dolgozó kollégákkal, aminek a módja nem az, hogy a süni magazinban leközöljük. Mert azt nem ovassa tizenöt embernél több. A magyar nyelvű tudományos folyóiratok szerepe sem az eredeti eredmények közlése, hanem az, hogy a magyar tudományos élet szereplői megismerjék egymás munkáját. Többnyire review jellegű cikkek jelennek meg bennük, amik összefoglalják több, külföldi szakfolyóiratban megjelent cikk eredményét.
Döncike, mit jelent az első szerzőség? Mivel lehet "kiérdemelni"? Mi a kritériuma egyáltalán a szerzőségnek?
A másik kérdésem, hogy hogyan lehet PhD-programot kapni? Feltétel, hogy valaki már jártas legyen az adott témában, vagy módszertanban?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!