Szerintetek hanyatlik a zenei kultúránk? 150 éve még mindenki megnyugtató komolyzenét hallgatott, amiről állítólag a tudósok is bebizonyították, hogy mennyire felhangolja a lelket, ma meg.
a legtöbben ipari gépek hangjára emlékeztető zúgást hallgatnak. Nem árul ez el valamit a lelki (vissza)fejlődésünkről?
Jó pár éve beszélt nekem egy öregúr arról, hogy milyen volt a régi zene és milyen a mai. Nagyon megmaradt bennem, amit ő a mai (akkori) zenére mondott: "dzsungelzene és bozóttánc". Pedig akkor még a dubstepnek híre-hamva nem volt. Akkor nem értettem egyet vele. Ma viszont az ilyenekre én sem tudok mást mondani:
http://www.youtube.com/watch?v=cK8YSsjIaDs
http://www.youtube.com/watch?v=jDcuKVdGkYw
http://www.youtube.com/watch?v=0O1DqyoXis4&list=UUfLFTP1uTuI..
Azt megértem, hogy bejön valami új stílus és mindig akad egy-két ember, aki vevő rá és megszereti. De azt már nem
értem, hogy hogy tud ez a fajta zene ilyen széles tömegeket megmozgatni. Minden második fiatal ezt hallgatja. Mi a menő ezen a favágáson?
A másik, amitől hülyét kapok: "a minimal/rave zene csak drogosan élvezhető". Ja, ennyire tudjátok? Ezek szerint ennyire tök általános, hogy mindenki kipróbálja a drogot?
"150 éve még mindenki megnyugtató komolyzenét hallgatott"
150 évvel ezelőtt az emberek jó, ha 5%-a hallgatott "komolyzenét". A többség "könnyűzenét" hallgatott a falusi kocsmában vagy az orfeumban.
Valószínűleg kevesebb ember hallgatott színvonalas zenét akkor, mint most.
"Nagyon megmaradt bennem, amit ő a mai (akkori) zenére mondott: "dzsungelzene és bozóttánc"."
Mire gondolhatott? Mert mondjuk 50 éve már elkezdődött a beat-korszak. 80 éve pedig konkrétan dzsungelzene és bozóttánc volt, ugyanis az akkor népszerű jazz-zenekarok állandóan négerekről, kókuszokról, pálmafákról stb. énekeltek.
"A másik, amitől hülyét kapok: "a minimal/rave zene csak drogosan élvezhető". Ja, ennyire tudjátok?"
Nem, csak feltételezzük. Mivel drog nélkül nem élvezhető, a nagy rave-partykon pedig drogoznak, innen jön a nem túl bonyolult következtetés.
Régen is ugyanúgy voltak igénytelen zenék mint most, csak azok nem maradtak fenn. A régi nem volt jobb, hanem az a jobb ami a régiből ma is megvan. Ami rossz volt az kiszűrődött az évek során.
Azt is el kell fogadni hogy a művészeti stílusok folyton változnak. Amikor a gótika megjelent az is elítélték, azt mondták rá hogy rossz barbár stílus. Mégis azok a legszebb épületek. A barokk korban meg mindenki a csicsázásért, díszítésért volt oda, amin ma már csak nevetünk. Igen, változnak az idők és ez így van rendjén.
A dubstep meg egy nagyon arrogáns, agresszív stílus. A dubsptep az elektronikus zenén belül olyan, mint a heavy metal a rockon belül. Amikor be vagyok pörögve, pl edzek vagy dolgozok olyankor metált szoktam hallgatni, esetleg dubstepet. Amikor meg pihenésre vágyok, akkor jazz-rockot, progresszív rockot, esetleg komolyzenét. Hiszen erről szól a zene, hogy hangulatot fejez ki.
Én nem csak komolyzenét hallgatok. Sőt, alig hallgatok komolyzenét.
A kérdést nem álszenteskedésnek szántam, ugyanis én is hallgatok olyat, amit a bácsi "dzsungelzenének" titulált (az 54%-os nagyokosnak üzenem, hogy aligha a jazzre gondolt). Ami nekem nem tetszik, az konkrétan az a műfaj, aminek a képviselőit linkeltem. Dubstep, keményebb house skrillex. Mert azt látom, hogy a környezetemben mindenki, aki eddig mondjuk a rockot szerette (amivel semmi bajom) áttért a dubstepre. Nem hinném, hogy mindenki ennyire rajong érte, egyszerűen divatirányzat. És szerintem borzalmasan szar.
Mondhat akárki akármit, látszik, hogy ez a fajta zenének nevezett szarság idegbeteggé teszi azokat, akik hallgatják. Aki járt már rosszabb diszkóban, az láthatja, hogy milyen agresszívvá válik egy dubstepre táncoló tömeg.
"Nem, csak feltételezzük. Mivel drog nélkül nem élvezhető, a nagy rave-partykon pedig drogoznak, innen jön a nem túl bonyolult következtetés."
Érdekes, én a rave-et drog nélkül is élvezem. Gondolom hihetetlen nagy tapasztalatod van mind a drog nélküli, mind a droggal együttes hallgatásában és az alapján osztod az észt. Baromság, hogy drog nélkül nem élvezhető (a minimalra még inkább elfogadnám).
Ideje mást keresned, amibe beleköthetsz.
"A kérdést nem álszenteskedésnek szántam"
Hanem sznoboskodásnak, ez egyre nyilvánvalóbb.
Szerintem nagyon sokan hallgatnak komolyzenét.
A régi zenéről azért azt tudni kell, hogy nem mindegyik volt elfogadott. Például a népdalok egy jelentős része illetlen, erkölcstelen volt, az operetten kiakadtak - ma ezeket sokan felértékelik. Sőt, az operett éppen virágzik (nézz utána az Operettszínház mostani sikereinek vagy Peller Károlynak).
Az amit írtál a "mai zene" alatt eszembe juttatta, hogy kimaradt egy másik, elég széles terület. A youtube legnézettebb videóit már 6 éve mindig megnézem. Nagyon sokan hallgatnak Queent, Zoránt és nagyon sok hasonlót. Engem meglep, hogy ezek a videók ennyire népszerűek.
Amúgy amiket mai zeneként leírtál, nagyon távol állnak tőlem. Amiket én szeretek:
Magashegyi Underground - alig hiszem el, hogy ez valóság, nagyon jó ötleteik vannak
Zorán, LGT, Queen - nem tudok betelni velük
Mortal Wombat, Stealh, több noname együttes feldolgozása
Fiomily; Mona Lisa Twins - ők is feldolgoznak, de nem akárhogy
Nagyon kedvelem a zongoradarabokat, vannak kedvenc kórusműveim
És soha nem hittem volna magamról, de egyre többet hallgatom Peller Károly operettjeit, nem akarom elhinni, hogy valóság.
Amiket leírtam, szerintem a korosztályomban (20-on...) nem ritka, csak nem a mi ízlésünknek megfelelően alakítják a tömegmédia kínálatát és nem mi vagyunk az etalon. Nem bánt, csak megállapítom.
Nem kell értened...Nem hallgatod ha nem tetszik és kész. Ha meg tetszik úgyis megérted.
Mellettem hallgatta a csávó múltkor a villamoson a death metalt nem szóltam be neki hogy: miyen zenét hallgatsz má'. Simán elfordultam a másik oldalra és néztem ki az ablakon.
Többieknek:
Ha beoltják azt a zenédet amit hallgatsz pl: a dubsteppet azzal hogy "favágás", ha vissaoltasz te is pont olyan szánalmas leszel mint aki belotott. Nem kell foglalkoznod olyan emberrel(ez nem azt jelenti hogy ne barátkozz vele amiért dubsteppet vagy rock-ot hallgat) aki azt mondja hogy nincs mondani valója vagy értéke a zenének amit hallgatsz, mert ha neked tetszik akkor számodra van értéke és számodra van mondanivalója. És ez a lényeg hogy neked tetszedjen ne másnak mert te fogod hallgatni a te füleddel.
Nekem eddig ha beoltottak a breakbeat vagy a dubstep esetleg az electro miatt annyit mondtam:
Te egészen biztosan hozzáértő ember vagy. <- Ebből ha nem jön le neki hogy rohadtul nem érdekel a véleménye és tartsa meg magának a baromságát akkor nem sok esze van szegénynek.
Ennyi. Lehet belekötni abba amit írtam (helyesírásba is hátha valamit félregépeltem).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!