Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » A szociológiának mi értelme van?

A szociológiának mi értelme van?

Figyelt kérdés

Milyen hasznos dolgokkal foglalkoznak?

Mit csinál egy szociológus?

2012. ápr. 12. 15:28
 1/7 anonim ***** válasza:
96%

"A szociológiai kutatások a társadalmakat mozgató makro-társadalmi struktúrákat, mint a faj, a kisebbség, a csoport, a nemi szerepek vagy a család, deviáns jellemzőket mutató, vagy a struktúrák lebomlását eredményező társadalmi folyamatokat vizsgálnak, mint a bűnözés vagy a válás, valamint mikro-folyamatokat, mint a személyközi kölcsönhatások vagy egyének szocializációja.

A szociológusok a társadalomkutatások során kvantitatív módszereket használnak, ha a társadalmi viszonyok nagy léptékű mintázatait szeretnék vizsgálni és modelleket építenek fel, amik a társadalmi változásokat előre jelezhetik. A szociológusok egy másik csoportja kvalitatív módszerekkel dolgozik, mint a fókuszcsoportos interjú, a csoportbeszélgetés vagy az etnográfiai módszerek, hogy jobban megérthessék a társadalomban zajló folyamatokat. Néhány szociológus pedig a két megközelítési fajtát egymást kiegészítőnek találja."

Wikipédia. A google 0.07 másodperc alatt találta meg:)

2012. ápr. 12. 15:56
 2/7 anonim ***** válasza:
28%
Elvileg a társadalmat, a társadalom és az egyén egymásra hatását, különböző csoportok viszonyát (egymással) kellene vizsgálnia, gyakorlatilag viszont a legtöbb ága abszolút felesleges és csak alibidiplomát ad.
2012. ápr. 12. 15:59
 3/7 anonim ***** válasza:
Egy tudományág ha valóban tudományos nem lehet haszontalan. Mi úgy tanultuk a szociológiának csak demokráciában van értelme, a diktatúrák alatt tiltott tudomány. Ma nincs diktatúra viszont (és ez igaz minden tudományos térre) a szakértők nem tudják eredményeiket keresztülvinni a mai politikai berendezkedésen. Egyszerűen a kimutatásaiknak, eredményeiknek nem lesz foganatja.
2012. ápr. 12. 16:07
 4/7 Vree ***** válasza:
69%

Ezt az alibi diplomát azért megkérdőjelezném. Mérnökéknél divat lef*kázni a társadalomtudományokat, de szó sincs arról hogy egy társadalomkutató alkalmazhatatlan lenne.

Nyilván olyan szervezet: kutatóintézet, alapítvány, állami segélyszerv stb. fogja alkalmazni akinek valamiért ez fontos. Mondjuk egy politikai pártot érdekel a választóinak az összetétele, mert meg akarja nyerni a támogatásukat. Vagy egy jótékony szerv megbíz hogy végezz egy kutatást hogy milyen segélyakcióra érdemes Mo.-n pénzt adni hogy mondjuk a nők helyzetét javítsák. Vagy a rendőrség akarja tudni hogy mi van a magas bűnözés hátterében. Stb.

Érintőleges szakmákban is nagyon fontos lehet. Pl. én foglalkozom társas médiákkal (internet, mobil - Facebook, twitter stb.) ahol rendkívül fontos hogy mondjuk a fiatalok között hogyan alakul ki egy közösség vagy hogyan terjed el egy vélemény. Cégeknek fontos hogy hogyan népszerűsíthetik magukat és szívesen költenek ilyen kutatásra. Ha mondjuk egy politikai újságíró vagy tanácsadó pszichológus vagy akkor is tisztában kell lenned a közösségek működésével vagy a magyar társadalomra jellemző tendenciákkal, hogy hiteles véleményt tudj alkotni. De monjuk egy menedszernek vagy tanárnak akik kis közösségeket irányítanak sem árt ha legalább valamennyi érzéke van a dologhoz.

Szerintem nagyon szép terület, mert mindannyian társadalmakban élünk, úgy, hogy teljesen rá vagyunk utalva egymásra, tehát legalább részben nem árt tudni hogy miért ez a rend alakult ki és hogy hogyan épül fel.

Az igaz hogy magyar viszonyok között nem midegy hol tanulsz, és hogy mennyi pénzbeli keret vagy érdeklődés vagy hajlandóság van a fontosabb kutatásokra. De ez igazából minden területen így van.

2012. ápr. 12. 16:56
 5/7 anonim ***** válasza:
83%

"Milyen hasznos dolgokkal foglalkoznak?"

szociálpolitika, településfejlesztés, szervezetfejlesztés, piackutatás, közvélemény-kutatás, társadalomkutatás, statisztika, politika

"Mit csinál egy szociológus?"

Leginkább kutatásokat tervez, kiértékeli az eredményüket és tanulmányokat ír ezek alapján.

2012. ápr. 15. 20:24
 6/7 anonim ***** válasza:
84%

Bár részben szerepelt a válaszokban, pár kiegészítés.

Tegyük fel, demográfus vagy statisztikus akarsz lenni. Mindkettő úgy indul, hogy kell egy szociológus alapdiploma (minimum).

Ez még diktatúrában is kell, de a diktatúrák valóban nem kedvelik a szociológusokat.

2 hete voltam egy lakópark tervezésénél (a vevők már megvették és egy nagyon normális telepet akarnak maguknak). Jól kijött, hogy kellett a szociológus is. Sok olyan terület van, amihez nélkülözhetetlen egy társadalomkutató.

A múlt héten többször tárgyaltam egy nagyon jó reklámirodával. A reklámtervezőjük nagyon profi. Rákérdeztem mit tanult, kiderül: "csak" szociológiát.

Sorolhatnám hosszan, de gondolom jól látható mi a véleményem.

Amúgy kvantitatív és kvalitatív elemzéseket készít a szociológus, erre van kitanítva.

Tényleg most jut eszembe, egyszer elkészíttettem a családfám, azt is egy szociológus végezte el.

2012. ápr. 16. 02:09
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

Itt már egész klassz válaszok is vannak, de két kiegészítés, ami szerintem a kérdést közvetlenül is megválaszolja.

A szociológia nem csak alapdiploma. Van belőle mester és lehet doktorálni is belőle.

Az általam ismert szociológusok (alig 7-8 ember, megpróbálom összeszedni):

- 2 piackutatónál dolgozik és marketingterveket készít elő, azt vizsgálva, hogy amikor vesznek/nem vesznek az emberek, annak mi az oka; nem keresek rosszul, de nálam kb. kétszer annyit keresnek, de multicégnél dolgoznak

- 4 elemzőt ismerek, akik lényegében EU-irodáknak készítenek elemzéseket arról, hogy egy adott esemény mi is valójában; fizetése nagyjából az enyém

- 1 szociológust ismerek, aki reklámokat készít, összehasonlíthatatlanul jobban él, mint én

- van egy szociológus nő, aki terméktervezést végez nőknek (női mobil, női táska, minden ami nőknek...), de őt nem Magyarországról fizetik, gondolom ezért keres jól. A munkája során a nők igényeit lesi, mire panaszkodnak, minek örülnek. Egy igazi megszállott, szerintem szociológus diploma nélkül is ezt csinálná.

- A társadalompolitika nevű rémes tantárgyat az egyetemen anno egy szociológus tanította. Sőt a szociálpszichológiát is. Amúgy nagyon érdekes döntéselemzéssel foglalkozó tárgy volt, amit a munkában is hasznosítani lehetett; ez 2 ember.

- KSH-ból ismerek 2 embert, akik azt hiszem adatelemzőkként dolgoznak.

- Két piackutatónál is dolgozik az egyik barátnőm, szociológus doktorandusz és kérdőíveket készít. Az ő kérdőívei nagyon normálisak, többször találkoztam velük. Miatta hiszem azt, hogy jó kérdőívet szociológustól kell rendelni.

- Évekkel ezelőtt botlottam bele egy bűnelkövetőkkel interjúkat készítő emberbe, aki szociológusként dolgozza fel bizonyos bűncselekmények sajátosságait.

- Az egyik kormányhivatalban találkoztam egy olyan csoporttal, ahol dolgozott szociológus is. Ők "vészhelyzeti kommunikációt" készítettek elő.

Végezetül én is szociológustól rendeltem meg a családfámat. Eredetileg egy közepes ismertségnek, de nagy tekintélynek örvendő történésztől rendeltem, akinek van is egy ilyen vállalkozása. Ő 3 évet dolgozott rajta és megakadt 1859-nél. A szociológus csak az én születési anyakönyvem alapján 1742-ig jutott el, azonosította 432 felmenőm, mindezt 7 hónap alatt. Nem tudom mi okozta, hogy hatékonyabb volt.

Kapásból ennyi jutott eszembe.

2012. jún. 29. 00:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!