TÖRTÉNELEM! Most akkor hogy van ez? Buda 1541 került török kézre, de ugye a Szigeti veszedelem a szigetvári 1566-os ostromot dolgozza fel. Akkor hogy hogy újra elindult a török Magyarországra, ha egyszer már bevették húsz évvel azelőtt?
Erdélyi vagyok, a törikönyvemben a Modern Románia megalakulása van, amitől én sem repesek különösebben. A '48-as forradalmat is csak úgy lecketerven kívül, suttyomban adta le a tanár, hogy halvány fogalmunk legyen róla...
Azért köszönöm a választ.
Nem mondott butaságot a tanárnő!
Magyarország hódoltsági területeinek elfoglalása hosszú ideig tartott. Az akkori technikával és infrastruktúra mellett egyáltalán nem volt egyszerű egy hódítás. Védtelen falvak, vályogkunyhók lerohanása nem nagy dolog, de egy jól megépített vár komoly előkészületeket és nagy haderő kapacitást igényelt.
1541-re Közép-Magyarország jó részét elfoglalták, ami csak a védtelen térségeket jelentette. Viszont egy hadjáratnál a (akár teljesen körülvett) várakból kitörő kisebb csapatok is meg tudtak akadályozni eltervezett vonulásokat.
Az 1560-as években még szerte sok vár állott szigetként, ami nagyon zavarta a szultáni birodalmat. Szulejmánnak a gazdag Bécsre fájt a foga, de tudta, hogy előbb a magyar várakat kell elintéznie. Ezért igaz az is, hogy a törökök Bécset akarták elfoglalni, és az is, hogy a várak a magyarságot védték.
Például a török már 1932-ben is el akarta foglalni Bécset (előbb, mint Budát!), de Kőszeg várán fennakadt, ahol 700 katona a százezres sereget tartóztatta fel egy hónapig. Ez pont annyira volt elég, hogy a maradék idő nem volt elég Bécsig, a kirablásra és vissza, így Bécs megmenekült. Kőszeget is csak papíron foglalták el (formálisan fél órára, míg kitűzte egy küldöttség a török zászlót).
18:43
Honnan tudod, hogy ferdítik a történelmet? Te se Magyarországi vagy?
Amúgy az én tapasztalataim szerint az én töri tanárom éppen az ellenkező irányba ferdíti. Amikor csak tudja, szóba hozza a magyar történelmet is, és mindig hatalmas dologként állítja be a történteket. Gondolom, hogy egy kevés nemzeti öntudatot próbál belénk csempészni, de persze legtöbben letojják...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!