Miért van az, hogy a törökök a mohácsi csatát, valamint Nándorfehérvár és Buda ostromát is augusztus 29-ére időzítették?
szulejmánnak megtetszett ez a nap és direkt időzitette így.. a mi töritanárunk még poénkodott is ezzel, tietek nem mondta?
am ennek a szulejmán gyereknek volt egy stílusa.. :D
Tudtommal Buda 1541-es bevételét pont a mohácsi csata miatt időzítették erre a napra.
A másik kettő szerintem véletlen egybeesés.
A törökök nem állomásoztak MO területén akkoriban.
Tavasszal elindultak a hadjáratra gyalog meg kocsikkal - tehát jó lassan - nyár közepére/végére értek ide. Háborúzgattunk pár hetet aztán indultak is vissza, mivel késő ősszel/télen már nem tudtak volna haladni, mert a nehéz kocsik és ágyúk elsüllyedtek volna a sárban.
Ergo olyan sok dátum nem lehetett a csatákra :)
meg főleg azzal függ össze, hogy mekkora hadakat milyen időjárás mellett lehet mozgatni nagy távolságra, belekalkulálva a csaták időtartamát is.
De hogy én is szolgáljak kis adalékkal, e napot használták sikertelen csatáik befejezésére is. Kőszeg alól, bő három hetes sikertelen ostrom után, 1532 augusztus 29-én vonultak le. Azért nem előbb, mert reménykedtek, azért nem később, mert akkor már mindegy lett volna, az esős idő beköszönte előtt nem tudtak volan hazaérni (Bécsbe igyekeztek egyébként).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!