Pusztán nyers logikai megfontolásokból kijelenthető-e az 100% (nem 99,9%) biztonsággal, hogy az embernek azért érdemes bármit is megtennie, hogy boldog legyen?
(kérdésem folytatása...)
Feltéve, hogy a boldogság tág fogalom, ki ettől boldog, ki attól, hol ilyen, hol olyan érzésre vágyik az ember (függ az időtől). )
Egy biztos, hogy a "Miért tesz meg valaki valamit? " és a "Miért tegyen meg valamit valaki? " kérdés nem ugyanaz, és én a másodikra keresem a választ. (Egyébként még olyat nem hallottam, hogy valaki azt mondta volna, hogy "Valószínűleg azért teszem meg ezt meg azt, hogy boldog legyek. ", csak olyat, hogy "Azért teszem meg ezt, meg azt, mert valószínűleg boldog leszek tőle. ")
Kijelenthető.
Más kérdés, hogy érdemes-e ilyet kijelenteni.
"(Egyébként még olyat nem hallottam, hogy valaki azt mondta volna, hogy "Valószínűleg azért teszem meg ezt meg azt, hogy boldog legyek. ", csak olyat, hogy "Azért teszem meg ezt, meg azt, mert valószínűleg boldog leszek tőle. ")
"
Ez "valószínűleg" :) azért van, mert az emberek zöme nem ismeri eléggé önmagát. Ebből adódóan kis esélyt látok rá, hogy bárki 100% biztonsággal meg tudná mondani mi a boldogságának kulcsa. A 99,9% még inkább valószínűbb, de az sem egy hétköznapi jelenség.
A boldogság egységállapot és örök, nem merül ki a vágyakban és azok kielégítésében, sőt... azok csak örömteli pillanatok, amik idővel elvesznek, és utána az ember újra csak hajkurássza a "boldogságot", mint drogos az újabb adagját (elnézést a durva hasonlatért).
"az embernek azért érdemes bármit is megtennie, hogy boldog legyen?"
Igen. Ugyanis ha a boldogságot úgy definiálod, hogy a boldogság az a valami, amire az emberek törekszenek, akkor automatikusan igaz lesz, hogy amit az emberek csinálnak, azt azért "érdemes" csinálniuk, mert a "boldogság"-ért teszik.
Vagy ha az "érdemes" szót definiálod úgy, hogy azt "érdemes" csinálni, ami a "boldogság" nevű valamihez kell, akkor igaz lesz az, hogy amit "érdemes" csinálni, azt azért "érdemes", mert előmozdítja a "boldogság" nevű izét.
" a "Miért tegyen meg valamit valaki? " kérdés nem ugyanaz, és én a másodikra keresem a választ."
Miért aludj? Mert kialvatlannak lenni kellemetlen. Miért egyél? Mert éhesnek lenni kellemetlen. Miért igyál? Mert szomjasnak lenni kellemetlen. Szükségleteink vannak, ezeket ki "kell" elégítenünk, mert a ki nem elégítésük kellemetlen.
17:52
"van az a boldogság amit akkor érzel amikor valakinek ajándékot adsz... az is egyfajta boldogság, hogy megértesz valamit"
Meg van az a "boldogság", amikor belövöd a gólt, meg van az a "boldogság", amikor fagylaltot nyalsz, meg mittudomén.
Általában a "boldogság"-on nem ezeket szokták érteni. Ezek élvezetek vagy örömök. A "boldogság" az valami tartós állapot lenne, elégedettség, jó közérzet, vagy ilyesmi. Egyébként nem igazán van jó definíció rá. Szerintem okos ember jobb, ha nem használja a "boldogság" szót, mert az csak zavarokat okoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!