Auswitz kérdés. Lehetett ez így?
Sokan belekötnek a holokauszttagadók közül abba, hogy miért Zyklon-B-vel töltött dobozokat találtak(amik tetvek irtására használtak) a Németek mustárgáza vagy egyéb mérges gázok helyett. Egy könyvben olvastam még régebben, hogy nyíltan nem lehetett mérges gázt igényelni, hiszen sok kérdést vetett volna fel, és a kémeken keresztül egy ilyen információval elég nagy hátrányba került volna Németország(az elhurcoltak, tudván azt, hogy nem csak munkába mennek, hanem a halálba, bizonyára fellázadnak).
Tehát lehetséges, hogy azért használtak Zyklon-B-t, mert:
1, Könnyen szállítható és nem instabil/veszélyes
2, Egy koncentrációs tábornak szüksége van rá, és a számokat könnyebb hamisítani mint a szer nevét és származási helyét
Mivel a könyvben nem voltak hiteles források, ezért kérdezem meg inkább itt, hátha valaki többet tud. Egyébként szerintem teljesen logikus érvelés.
A harmdik birodalomnak nem voltak mérges gázai, Hitler ugyanis minden ilyen kutatást eleve megtiltott. Az első világháborúban ő is majdnem belehalt egy gáztámadásba és onnantól úgy vélekedett, hogy ez a gyávák fegyvere.
Zyklon B -t azért használtak, mert nem mérges gázként tartották nyilván, hanem tetűirtóként. Minden feltűnés nélkül rendelhették tonnaszám, mer ugye a háborúban sok a tetű, sok ideiglenes szállást kell kezelni, a hadsereg eleve tonnaszám használta, senkinek sem tűnt föl, hogy mondjuk hirtelen tíz százalékkal megnőtt a kereslet. A wikipedia oldala szerint még az USA is használta a háború előtt, mondjuk ők rendeltetésszerűen, rovarirtásra, így minden gyanú felett állt. ( [link]
Ezen kívül olcsó volt és viszonylag egyszerűen haszálható, ráadásul volt rá megfelelő gyártókapacitás.
"A harmdik birodalomnak nem voltak mérges gázai, Hitler ugyanis minden ilyen kutatást eleve megtiltott. Az első világháborúban ő is majdnem belehalt egy gáztámadásba és onnantól úgy vélekedett, hogy ez a gyávák fegyvere."
Ez nem így van. Az IG Farben sokezer tonna(!) tabunnal és szarinnal töltött lövedéket gyártott, amit a szövetségesek Németország lerohanása után meg is találtak a raktárakban.
"Ez nem így van. Az IG Farben sokezer tonna(!) tabunnal és szarinnal töltött lövedéket gyártott, amit a szövetségesek Németország lerohanása után meg is találtak a raktárakban."
Tudnál erre forrást is mutatni? Csak mert akkor végképp nem értem, miért nem vetették ezeket be?
"Egy könyvben olvastam még régebben, hogy nyíltan nem lehetett mérges gázt igényelni, hiszen sok kérdést vetett volna fel"
Ja, hogyne. Kérdést vetett volna fel :))) Elképzelem, hogy a kisebbségvédelmi ombudsman interpellál a Reichstagban.
A Zyklon-B-t azért használták, mert olcsó volt, rengeteg készült belőle, kézenfekvőbb megoldás nem is volt nála.
21:37
"A harmdik birodalomnak nem voltak mérges gázai, Hitler ugyanis minden ilyen kutatást eleve megtiltott"
Hazugság. Több ezer tonna tabunt gyártottak.
"Csak mert akkor végképp nem értem, miért nem vetették ezeket be?"
Ezt már megtárgyaltuk ezen a fórumon:
http://www.gyakorikerdesek.hu/tudomanyok__tarsadalomtudomany..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!