Mikor is fagyott be a Duna?
Te most 400 éves idősíkről beszélsz.
Szerinted eme 400 év alatt nem fordulhat elő kétszer is, hogy befagy a Duna? :D
Régen azért nem volt olyan ritka dolog, sőt, még mostanság sem (történelmi szempontból) az 1900-as évek eleje, közepe felé is megesett nem egyszer, hogy szekérrel hajtottak át a Dunán.
Többször is befagyott. Én viszont arról tanultam hogy még a 2. világháború idején is volt ilyen hogy befagyott a duna és ugye ezt ki is használták a szovjetek. És persze a lakossággal vagy más emberekkel locsoltattak vizet rá hogy a befagyott jég minél vastagabb legyen hogy elbírja a tankokat. Én ezt így hallottam és ez nem csak Szent István idején volt így.
Nagy apám még mesélte hogy valahol az ország dél felén lévő duna szakasz is befagyott olyannyira hogy simán átlehetett gyalogolni rajta, és persze lovaskocsikkal is át tudtak menni.
Istvánt nem a Duna jegén,hanem Esztergomban koronázták meg.
Mátyást sem a Duna jegén koronázták,(ahogy egyetlen királyunkat sem). Őt a Duna jegén álló nép választotta királlyá.
Ha töri órán ezt tanultad,akkor a tanárod rosszul tudja.
A Duna pedig minden évben be fagy.
"Hívdd fel a történelem tanárodat és cseszd le jól amiért ilyesmit tanít."
Vagy csessze le magát, amiért nem tudja megkülönböztetni azt hogy "megválasztják" királynak vagy "megkoronázzák". Sajnos az a tapasztalat, hogy ezeket a nüansznyi különbségeket simán összekeverik, majd a tanárra fogják.
"Mikor is fagyott be a Duna?"
Igen gyakran. Ráadásul Mátyás idejében a kis jégkorszaknak nevezett hideg periódus volt éppen Európában, és akkoriban különösen gyakran befagyott.
Kedves Kérdező!
Szent Istvánt 1000.augusztus 20.-án koronázták meg. Na én most nem tudom hogy juthatott eszedbe, hogy a jégen koronázták meg...és Mátyást sem a jégen koronázták meg, hanem a nép ott választotta királlyá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!