Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Pszichológia - az alacsony...

Pszichológia - az alacsony önértékeléssel rendelkező emberek próbálják elkerülni azokat a helyzeteket, ahol "hibázhatnak"?

Figyelt kérdés

A kognitív disszononancia elve szerint akinek alacsonyabb az önérékelése, hajlamosabb erkölcsileg kifogásolható tettek elkövetésére (mert az ilyen tettek elkövetése kisebb disszonanciát vált ki benne, mint egy nagyobb önértékelésűben, így könnyebben figyelmen kívül hagyja / kevésbé kell csökkentenie a disszonanciát). De én ezt nem így tapasztaltam, én úgy látom, akinek alacsony az önértékelése, az néha - viszonylag gyakran - notóriusan próbálja elkerülni és megfelelni ezeknek a helyzeteknek. Például, ha lehetőségük van csalni, többször láttam, hogy görcsösen elenállnak a kísértésnek.

Hogy egyeztethető össze az elmélet a megfigyelésemmel?

2012. jan. 12. 16:34
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:
Az önértékelés fogalmával szerintem itt továbbra is kavarodás van. Ez egy tágabb fogalom, és valamilyen szempontból lehet magas vagy alacsony önértékelésről beszélni. Például önbizalom vagy erkölcsi tartás szempontjából lehetséges, hogy valaki magasra vagy alacsonyra értékeli magát, a wikipedia szerint meg a képességek, tevékenység és magatartás tartoznak ide. Ezekre mind különbözően értékelheti magát egy személy, ezért kevés annyi információ, hogy valakinek az önértékelése magas vagy alacsony. Mert milyen szempontból? Ha ezek a dolgok összefüggőek lennének, akkor nem igazán lehetne például a "betyárbecsület" nevű dolgot megmagyarázni.
2012. jan. 14. 11:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!