Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Működhetne egy olyan emberi...

Működhetne egy olyan emberi civilizáció, ahol nem mindent a pénz, az ellenérték irányít?

Figyelt kérdés
2011. dec. 23. 22:34
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Aki ilyet kérdez az nem szeret dolgozni.
2011. dec. 24. 20:59
 12/17 anonim ***** válasza:
Biztosan nem működne. Belegondolsz, állatoknál sincs ilyen.
2011. dec. 25. 17:01
 13/17 anonim ***** válasza:

Van egy kis gond. Legjobb példa rá #6 válasza. Vesszük az emberi civilizációt pont olyannak, amilyennek ma itt és most konkrétan ismerjük. Aztán elkezdünk arról filozofálni, hogy ha két elemét kiemeljük, akkor még működőképes-e. Ezt a gondolatmenetet úgy hívják, hogy tautológia. A dolgot önmagával, ellentétét az ellentétével magyarázzuk.

A mai emberi civilizációban azt kell eldöntenünk, hogy ősközösségi formában kívánunk-e élni. Ott a dolog működött, a léte bizonyítja. Ha nem azt a formát választjuk, az azt jelenti, hogy munkamegosztást alkalmazunk. Én csinálok valamit, ami az élethez kell, te is csinálsz valamit. Te nem csinálsz olyant amit én, és fordítva, de mindkettő szükséges az élethez. Ezért egy részét elcseréljük egymás között. Technika kérdése, hogy azt a pénzen keresztül tesszük, vagy se. A történelem során úgy találták, csak rosszabb van. Az ellenérték azt fejezi ki, hogy egyrészt cserélünk, másrészt nagyjából azonos értéken (csereértéken). Ezért kitaláljuk minden értékének a mérését, hogy összehasonlíthassuk őket.

Tehát a válasz: a pénz csak egy technika, a lényeg az igazságos munkamegosztáson van. Az igazságossághoz, másképpen a racionalitáshoz szükséges mérni a dolgokat, hogy az ellenértéket meghatározhassuk. Különben kipusztulunk.

De a kérdezőt valószínűleg nem ez motiválta, hanem az a sok negatívum, ami a pénz mai kezelésében megnyilvánul.

De az egy egészen más formában felteendő kérdés.

2011. dec. 26. 00:03
 14/17 anonim ***** válasza:

Igen, de a 3p (pap,politikus,pénzember) egy centet sem enged a hasznából, dicsőségéből és elveiből.

Az elmúlt száz év volt az az az időszak amikor ezt be lehetett volna vezetni. A következőig meg kell egy új kőkorszak, de már azt is előre elkőbaltáztuk, a kiszabaduló sok vegyi anyag, olaj, atomerőmű nem fogja engedni az újraindulást.

2011. dec. 26. 16:39
 15/17 anonim válasza:

Nos én nem vagyok ilyen filozófikus elme, mint az előttem szólók!

De szerintem szükség van a pénzre, elvégre az tényleg egy eszköz!

Inkább azon kellene gondolkodni, hogy jól használjuk e a pénzt vagy nem!

2011. dec. 28. 22:00
 16/17 anonim ***** válasza:
Persze, jó pár ezer évig működött a dolog, és még most is működik elzárt törzseknél, tehát kisiben működik. Az a nagy kérdés, hogy képesek leszünk-e visszatérni ezekhez az közösségekhez vagy tényleg elvette az eszünket a pénz.
2011. dec. 29. 23:35
 17/17 anonim ***** válasza:

Nézd meg a családod. A szüleid valami ellenértékért neveltek, etettek, ruháztak eddig? Te ellenértékért teszel meg a szüleidnek valamit? (ha igen, az régen rossz)

Működik a dolog (ha úgy tetszik a kommunizmus) csak nagyon kicsiben. Ha minden emberrel úgy viselkednénk, mint egy szeretett családtagunkkal, akkor a rendszert nagy méretekben működésképtelenné tevő emberi tényezőt kiszűrnénk.

2012. jan. 4. 22:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!