Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Mit gondoltok erről az (MBTI)...

Mit gondoltok erről az (MBTI) jelenségről?

Figyelt kérdés

Az egyik felvetés az, hogy az MBTI-teszt alapján nagyon kevés az NT típus, az INT ről nem is beszélve.

Természetesen megvannak a magam válaszai erre a jelenségre, hogy mi befolyásolhatja annyira az emberek személyiségfejlődését, hogy a racionalista típusú személyiségek ilyen kis számban vannak jelen, mégis érdekel, ki mit gondol erről.

Ami még csavar a dolgon az az, hogy az esetleg NT típusúaknak fenntartott magyar fórumok többsége is valamilyen félszektás ideológiára épülő gyülekezetnek tűnik, ráadásul tele téves információkkal. Így nem csak az válik érdekessé, hogy általánosan nem jellemző az emberekre ez a személyiségtípus, de valamiért Magyarországon ez pláne hervasztónak tűnik. Ennek oka persze lehet az is, hogy a minta itt szűkebb, nem úgy, mint a több országot felölelő, angol fórumok esetében.

Vélemények kifejtése érdekelne a dologgal kapcsolatosan, illetve a saját tapasztalataitok.

2011. dec. 16. 03:46
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Ne haragudj, de azért az agartha pl. nem csak egy közös érdeklődési körön alapuló fórum. Nagyon is ideologikus, és nagyon is übermensch-sé idealizálta az NT-ket.
2013. jan. 11. 02:18
 12/14 anonim ***** válasza:
50%
Agartha: hogy lehet egy olyan oldalt komolyan venni, aminek a készítői következetesen nagybetűvel írják az általuk készített Tesztet, meg minden szót ami Velük kapcsolatos vagy Rájuk vonatkozik?
2013. jan. 21. 02:40
 13/14 anonim válasza:
Saját tapasztalat a fórummal kapcsolatosan: Nagyon jónak tűnik eleinte, hogy van egy felület, ahol hasonló érdeklődésű emberek összegyűlhetnek és megvitathatnak, megbeszélhetnek dolgokat. Igen, beszélgetésre tényleg alkalmas lenne, mert viszonylag sok ember is érdeklődik a már említett Agarthával kapcsolatosan. DE! Amint az ember eltölt egy huzamosabb időt ott rájön, hogy nem is feltétlen az ottani emberekkel van a baj, hanem az egész működésével, azzal aki irányítja. Értelmes témát ritkán lehet felfedezni, és ha bármit fel is hozna az ember, akkor vagy leszólják, vagy nem reagálnak (ez a jobbik eset), vagy vita lesz belőle (legtöbbször azért, mert a kedves admin nem képes más véleményt elfogadni). Egyet értek azzal is, hogy kicsit felsőbbrendűnek tekintik az NT-ket (igen, kicsit szekta beütése van, bár ez amikor ott vagy köztük nem esik le, max. utólag), de mint mondtam, nem feltétlen a tagok, hanem a készítők a "hibásak". Kicsit újítva az egészen, még egész működőképes, sőt nagyon nagyon hasznos dolog sülhetne ki abból a fórumból. Ahhoz viszont viszonylag nagy váltások kellenének.
2013. júl. 8. 20:41
 14/14 anonim válasza:

Most a fórumról szeretnék először néhány szót szólni. Engem kezd egy kicsit megijeszteni ennek a rendszernek a működése, valamint az, ahogy a fórumon lévő emberek hozzáállnak. Eleve a "Lángelme" elnevezés pozitívan diszkriminál, ezért sokan (tudat alatt vagy szándékosan) annak tesztelik ki magukat, csak mert javít az önértékelésükön. Épp ezért elég kettős a dolog. Először, amikor regisztráltam az oldalra, engem is az érdekes témákról szóló beszélgetések vonzottak, huzamosabb ott eltöltött idő után jöttem csak rá, hogy az egész egyfajta kéz kezet mos pszichés stratégiával működik, ugyanis az NT típusúak egymást és (ezáltal saját magukat) különlegesnek éreztetik. Ugyanez kialakulhatott volna mondjuk akármelyik másik személyiség csoporttal, ha az oldal eleve azt nevezi meg "felsőbbrendűnek". Például ha az INTJ-t okoskodónak, az ISTP-t életrevalónak nevezik, eleve más a felállás.

Ezért a fórumot a valós életben bizonytalan emberek önigazolásának tartom egy kicsit. Ha valakinek boldog családi/munkahelyi élete van, nem az interneten lógva fogja az értékességét hangoztatni.

Amúgy pedig ha megnézel "Melyik típus mennyit keres átlagosan?" grafikonokat, az INTP (ami ugye a racionális típusba tartozik) például eléggé hátul szerepel.

(Bár nem hiszek az ilyen típusú rangsorolásokban.) Ennyit a sznobizmusról.

[link]

A teszt kitöltését tudom ajánlani, ha nem is ad ki min. 80%-osan helyes eredményt, legalább elgondolkozol a személyiségedről. Valamint eddig ez a legpontosabb személyiségteszt, amit találtam online.

Viszont ha az MBTI alapjainak szeretnél utánanézni, inkább egy könyv elolvasását javasolnám, mint a fórum ki tudja mennyire pontos információinak vizsgálatát.

2015. ápr. 30. 02:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!