Tizkiló kérdése:
Milyen növényből volt a töviskoszorú krisztus fején?
Figyelt kérdés
2011. dec. 13. 09:28
1/7 anonim válasza:
Már majdnem úgy akartam válaszolni, hogy gleditsia (lepényfa) ágaiból. De aztán utánanéztem a Kertészeti lexikonomban és olvasom, hogy az Észak Amerikából származik. Úgyhogy nem segítettem, nem tudom.
2/7 Shai-Hulud válasza:
3/7 anonim válasza:
Pedro: az általad linkelt csabaíre vérfű nem éppen tüskés, kifejezetten vérzéscsillapító gyógynövényként tartják, tehát ezt tüviskoszorúnak használni hiba lett volna. Egy másik oldal a tüskés csabafű latin nevét "Poterium spinosum"-ként határozza meg, ez lesz az:
Egyébként itt egy egészen jó összefoglaló:
Vagyis nem feltétlenül eldöntött tény, miből volt a töviskoszorú.
4/7 anonim válasza:
Na, csak megvan: magyarul tövises vérfűnek szokás nevezni (de mivel a vérfüvek nemzetségébe tartozik, a vérfüvet meg nevezik csabafűnek, vagy csabaírefűnek, innen a névösszemosás). Ez még lemaradt.
5/7 Shai-Hulud válasza:
Tulajdonképpen nem értelek, én belinkeltem a wikipédia megfelelő cikkét, ebben pontosan benne van a növény nemzetsége (jobb oldalt, keretben), úgyhogy mindezt onnan is láthattad volna...
Pedro
6/7 anonim válasza:
A kiegészítés annak szólt, hogy ha tüskés csabafűként keresel rá, az istennek sem találod meg azt, amit valójában keresel. De ha tövises vérfűként, akkor igen. Valójában nem külön növény, csak több magyar neve van. Önkiegészítés, mert nem szeretem a latin nevet natúr bedobni a köztudatba, aztán a kérdező meg van lőve, hogy most mi a válasz.
7/7 A kérdező kommentje:
köszönöm!
2011. dec. 15. 22:02
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!