Kezdőoldal » Tudományok » Társadalomtudományok és bölcsészet » Tulajdonképpen miért van...

Tulajdonképpen miért van külön Ausztria Németországtól? Miért nem 1 ország?

Figyelt kérdés
Azonos nyelv, kb. azonos kulturális háttér stb. Nem értem, miért vannak még mindig külön? Nem valamikor az 1700-1800-as években vált külön az útjuk valamiért az osztrákoknak és a poroszoknak (vagyis németeknek)?
2011. nov. 20. 14:14
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Ilyen erővel szerintem Németország is lehetne több különálló ország. Ha már az osztrákoknak külön kell lenni, akkor ilyen erővel pl. a bajorok is külön lehetnének a szászoktól, sváboktól stb. Mert pl. északon is másként beszélnek, gondolkodnak, mint délen. Így lehetne külön Bajorország, Szászország stb.
2011. nov. 21. 14:53
 12/15 anonim válasza:
100%

A két rosszfiút külön ültette a tanító néni, így talán kevesebb kalamajkát okoznak.

Érdekes kérdés, hogy hány évig is tarthat ez a büntetés ?

1945 óta már 66 év telt el.

Mert mint tudjuk, minden véget ér egyszer.

2011. nov. 21. 17:35
 13/15 anonim ***** válasza:

Szerintem tévedés, hogy régen egy államba tartoztak.

Talán még nagyon-nagyon régen, amikor Nagy Károly volt az uralkodó (Charlemagne), és Aachen volt a birodalom fővárosa, na, akkor. De akkor Franciaország is a nagykárolyi birodalomhoz tartozott.

A német államokat Bismarck egyesítette szépszóval és fegyverrel. De Ausztria túl nagy falat volt neki.

De szerintem azért a magyar történelemből is tanultunk annyit, hogy tudjuk, nekünk főleg az osztrákokkal volt bajunk, és nem a németekkel. Persze van kivétel, a honfoglalás után néhány évtizedig, a magyarok gyötrték egész Európát, a németeket is.

Csak Hitler egyesítette rövid időre a két államot.

---

Van egy érdekes észrevételem. Jókai könyvét, A kőszívú ember fiait megfilmesítették. Nem tudom, mennyire volt korhű az a film, de talán megpróbáltak ragaszkodni Jókai leírásához, amennyire csak lehetett. A forradalmi Bécsben a Planckenhorst házra a német trikolórt tűzték ki. (Vajon ez lehetett a bécsi forradalmárok lobogőja?) Amikor pedig leverték a bécsi forradalmat, bevonták a német zászlót és kitűzték a kétfejű sasos piros-fehér-pirosat.

2011. nov. 22. 16:13
 14/15 anonim ***** válasza:
A kérdést nem indokolja az azonos nyelv.
2011. nov. 22. 16:15
 15/15 anonim ***** válasza:
100%

Elvileg tényleg lehetne Németország több különálló ország. De mint tudjuk, a történelmet a szükségszerűségen kívül az akkor működő emberek tettei írják. És nem mindig az utólagos logikával összhangban. Az emberek gondolkodnak valahogy, a képességeik és a hatalmi viszonyok eldöntik, mit tehetnek. Ahogy fentebb írták, ebben Bismarck szerepe meglehetősen nagy volt. Ennyit tehetett. Nyilván Lotaringiában is másképp húzta volna meg a határokat, de tudomásul kellet vennie a franciákat is. Ausztria bevonása csak a Habsburgok hatalmának eltörlésével lett volna lehetséges (két dudás egy csárdában). Feltehetően úgy ítélte meg, az már nem fog menni.

És amíg a fontosabb hatalmak szereplői mást nem gondolnak, és a lehetőségeik nem adottak ehhez, addig így is marad. Ahogyan több évtizedig csak néhány ember vágyálma volt, hogy ne két Németország legyen. Aztán változott a helyzet.

2011. nov. 22. 17:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!